Analyse av Kompani Orheim av Tore Renberg

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 4
 • 2072
 • PDF

Romananalyse: Analyse av Kompani Orheim av Tore Renberg

Få inspirasjon til analyse av romanen "Kompani Orheim" av Tore Renberg fra 2005.
Oppgaven fokuserer på personerne og temaet om problemer i en familie. Analysen kommer dessuten inn på miljø, handling og virkemidler i romanen. Oppgaven går systematisk igjennom de ulike temaene i egne avsnitt med overskrifter. Analysen kan blant annet brukes som inspirasjon til et særemne i norsk.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Innhold

Handlingsreferat
Miljø
Personkarakteristikk
Komposisjon, synsvinkel og virkemidler
Tema
Sekundærlitteratur

Utdrag

Miljøet i Kompani Orheim er basert i en av Stavangers «småbyer» utenfor kjernen. Her er det rekkehus og carporter som gjelder, og helt vanlige familier. Familien Orheim synes å være blant disse for alle utenforstående, men inne bak husets fire vegger er det mye drama som foregår. Alkoholismen i familien er det store temaet og går gjennom som en rød tråd i hele boken, og som påvirker oppveksten til Jarle Orheim til å bli den personen han er. Det meste av handlingen foregår i Stavanger og innenfor familien Orheims vegger, med noen unntak, som ferieturer til Tyskland og Hardangervidda. Jarle Orheim/Klepp- er bokens sentrale person som miljøet skildres rundt.
Personkarakteristikk
Jarle er bokens hovedperson og det er gjennom hans øyne man ser verden. Som barn er han som alle andre, glad og lykkelig, men er redd for mørket. Han hører merkelige lyder. Han tror det er monstre som vil komme og ta han om han ikke holder rommet sitt ryddig, så han står gjerne opp midt på natten for å re opp sengen på nytt, og se etter om alt ligger som det skal. Når han blir eldre finner han ut at det er ikke monstre, men faren hans som er full. Han er redd for faren sin, samtidig som han blir både forvirret og sint fordi moren... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Kompani Orheim av Tore Renberg

[3]
Brukernes anmeldelser
 • 30.03.2016
  Skulle ønske det stod enda mer om personkarakteristikk, men syntes det var bra skrevet om miljø og generell analyse av roman.
 • 19.10.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Nyttig, hadde om samme bok, fikk mer forståelse
 • 30.04.2014
  Mye bra. Kanskje litt lite utfyllende om handling?