Fordøyelsen | En reise gjennom kroppen | Sammendrag

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Naturfag
  • Ingen karakter gitt
  • 5
  • 1120
  • PDF

Fordøyelsen | En reise gjennom kroppen | Sammendrag

Her finner du et sammendrag om fordøyelsen og fordøyelsessystemet.

Sammendraget beskriver matens reise gjennom kroppen, og du kan få et overblikk over rollen til de forskjellige delene i fordøyelsessystemet.

Sammendraget er designet for deg som i forveien ikke kjenner til fordøyelsens mange elementer.

Innhold

Munnen
Svelg og spiserør
Magesekken
Tolvfingertarmen
Tynntarmen
Tykktarmen
Leveren
Galleblære
Bukspyttkjertelen
Kilder

Utdrag

I svelgingen skal maten føres ned gjennom spiserøret og ned til magesekken. Tungen presser maten opp mot ganen, som deretter skyver maten ned til spiserøret. Veggene i spiserøret er kledd med muskler som trekker seg sammen i bølger. Prosessen er styrt av et nervesenter i margen, som gjør den til en automatisk bevegelse, som er grunnen til at den like gjerne foregår på hodet. Den nederste delen av spiserøret holdes normalt lukket, men åpnes når maten er kommet nært nok. Matens neste destinasjon er magesekken.

Magesekken
Til magesekken føres maten etter en tur i både munn, svelg og spiserør. I magesekken blir maten, sammen med magesaften eltet og gjort om til en mer tyntflytende masse. Magesaften består av vann, slim, saltsyre (HCI) og ulike enzymer, særlig pepsin. Pepsin er der for å starte den kjemiske nedbrytingen av matens proteiner til mindre molekyler. Saltsyren er det i hovedsak for å bryte ned bakteriene i maten, men bidrar også til den enzymatiske nedbrytingen. Slimet i magesekken er der for å hindre nedbryting av magen, slik som maten blir nedbrutt. Magesekken er normalt tømt to timer etter et måltid.

Tolvfingertarmen
Den første delen av tynntarmen er omtrent 12 fingerbredder lang, og kalles dermed tolvfingertarmen. Her ankommer den bearbeidede maten porsjonsvis gjennom en åpning som kalles portneren. I tolvfingertarmen nøytraliseres det sure tarminnholdet ved hjelp av bukspytt, før portneren igjen åpnes for ny «påfylling». Enzymer og... Kjøp tilgang for å lese mer

Fordøyelsen | En reise gjennom kroppen | Sammendrag

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.