Eventyr: Prinsessen som ingen kunne tindermatche | Retorisk analyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 4
  • 1092
  • PDF

Eventyr: Prinsessen som ingen kunne tindermatche | Retorisk analyse

Dette er en retorisk analyse av leserinnlegget "Eventyr: Prinsessen som ingen kunne tindermatche" skrevet av Sunniva Haug Riis. Leserinnlegget ble publisert på Aftenpostens Si ;D-sider den 14. september 2016. I den retoriske analysen ses det blant annet nærmere på budskapet i teksten, virkemidler og bruk av retoriske appellformer. I tillegg finner du her en vurdering av samspillet mellom teksten og det tilhørende bildet i "Eventyr: Prinsessen som ingen kunne tindermatche".

Utdrag

Dating i 2016 = håpløs?
Hvordan påvirker sosiale medier samfunnet? Dette spørsmålet er utgangspunktet for leserinnlegget «Eventyr: Prinsessen som ingen kunne tindermatche». Sunniva Haug Riis (19) tar opp temaet om nåtidens dating. Teksten står sammen med et bilde laget av Josefine Bjaarstad. Bildet illustrer en som bruker en datingsapp. Teksten ble trykket i Aftenposten SID;- 14 september 2016.

Budskapet i Haugs tekst er at dagens dating er for klisje, dømmende og upersonlig. Dette kommer godt frem i innledningen hvor hun skriver «Det var en gang en far i et dømmende samfunn» og «han hadde en datter som var så kravstor og dømmende at ingen kunne matche henne på tinder. Videre kommer det frem at jenta godtok gutten som hadde et bra utseende, penger, og «cheesy pickup lines». Teksten er skrevet som er leserinnlegg, den gir altså utrykk fro Haugs subjektive opplevelse av hvordan dagens samfunn er. Hovedformålet med innlegget er å latterliggjøre dagens dating, som skjer via sosiale medier.

For å sette i gang debatten og fange leserens interesse bruker Haugs flere retoriske virkemidler. Først og fremst bruker hun patos ved å ta for seg et meget kjent og kjært eventyr som en slags mal. Dette gjør at det blir noe lekent over innlegget. Det fører også til at leserens følelser og kjennskap til eventyret blir involvert. Hun bruker eventyrets rytme og mønster gjennom hele teksten, men med sine egne innspill. Deler av eventyret blir byttet ut med personlige innspill og ord som beskriver dagens samfunn. Dette går igjen som minusord, humor og ironi. Et eksempel er overskriften hvor «målbinde» blir byttet ut med «tindermatche». Hun setter alt veldig på spissen, for få frem tekstens budskap.

Som sagt er det blitt brukt en god del humor og ironi i teksten. Dette fører til at teksten blir mer interessant for leseren. I tillegg bidrar det til at leseren forstår hvor dumt det høres ut når dating kun går ut på utseende, penger og sveip... Kjøp tilgang for å lese mer

Eventyr: Prinsessen som ingen kunne tindermatche | Retorisk analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.

Brukere som har lastet ned Eventyr: Prinsessen som ingen kunne tindermatche | Retorisk analyse, har også lastet ned