Etisk og bærekraftig mat

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Ungdomsskolen 10. klasse
  • Mat og helse
  • 5
  • 4
  • 1527
  • PDF

Etisk og bærekraftig mat

Dette er en oppgave i faget Mat og helse, omhandlende etisk og bærekraftig mat. Oppgaven begynner med å redegjøre for hvorfor vi bør velge bærekraftig og økologisk mat. Deretter ses det på hvordan valget vi tar hver dag i butikken kan påvirke fremtiden, og hva slags mat bør vi kjøpe for å gjøre fremtiden best mulig. Oppgaven avslutter med å planlegge et måltid med utgangspunkt i etisk og bærekraftig mat.

Utdrag

Det bor i dag godt over 7 milliarder mennesker på jorda, og tallet bare øker. For at vi mennesker skal vokse og utvikle oss, trenger vi mat. Det er mange mennesker å ta hensyn til og i gjennomsnitt trenger hvert menneske 2,3 hektar hver for å dyrke og produsere nok mat. Dette er nesten to fotballbaner. Derfor viktig at det produseres nok mat til å mette alle munner, men at matproduksjon fortsatt baserer seg på naturlige, etiske og bærekraftige premisser. I fremtiden kan det nemlig bli et problem om vi fortsetter å bruke like mye som vi gjør nå. Vi kjøper og kaster ekstremt mye mat – mye mer enn vi trenger.
Maten vi velger å kjøpe og spise er ikke bare viktig for kroppen, men også for jorda og for hvordan kommende generasjoner får det. Derfor er det viktig at man tenker seg om før man handler i butikken, fordi det finnes mange alternativer å velge mellom.

Det å tenke bærekraftig går ut på å tenke på fremtiden og å finne løsninger som gjør at kommende generasjoner får det like bra som vi har det. Det går ut på å dekke alle grunnleggende behov hos mennesker, uten at det påvirker fremtiden. Vi har absolutt alt vi trenger, om ikke for mye. Vi kan handle inn hva enn vi vil og dette ender også med at vi kaster mye av det vi handler, inkludert mat... Kjøp tilgang for å lese mer

Etisk og bærekraftig mat

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.