Ernæring og helse | Spørgsmål og svar

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Naturfag
  • 6
  • 5
  • 1166
  • Word2007

Sammendrag: Ernæring og helse | Spørgsmål og svar

Innleveringsoppgave med svar på 15 oppgaver om ernæring og helse, som oppsummerer en god del av pensum om temaet innenfor Naturfag på Vg1. Oppgavene gjennomgår blant annet enzymer, hormoner, diabetes og insulin, livsstilssykdommer, fordøyelsessystemet og forbrenning av ulike næringstyper.

*Hva skjer med maten i munnen?
*Hva gjør et enzym? Hva er riktig forklaring:
*Hvilket hormoner er med på å regulere innholdet av sukker i blodet?
*Per har diabetes. Fordi kroppen hans ikke lager noe insulin selv, må han regelmessig ta insulinsprøyter. Han har nettopp hatt kroppsøving på skolen, og begynner å føle seg litt skjelven pga. lavt blodsukker (føling). Hva bør han gjøre?
*Hva er en livsstilssykdom?
*Hva er forskjellen på type 1 og type 2 diabetes?
*Diabetes type 2 er i sterk økning i store deler av verden, inkl. Norge. Kan du tenke deg grunner til at denne sykdommen har økt så dramatisk de siste tiårene?
*Hvor i fordøyelsessystemet blir de fleste næringsstoffer tatt opp?
*Hvilken av forklaringene om hva som skjer med leveren er riktig:
*Du spiser 10 gram stivelse. Hvor mye energi blir frigjort ved forbrenning av stivelse?
*Du spiser en skive med hvitost og et glass juice. I matvaretabellen ser du at brødskiven inneholder 3,1 g protein, 0,9 g fett og 19 g fordøyelige karbohydrater. I osten er det 2 g protein, 0,1 g fett og 0 g karbohydrat. I juicen er det 16,5 g karbohydrat. Hvor mye energi er det til sammen i det lille måltidet ditt?
*For ei jente som veier rundt 60 kg vil jogging kreve energibruk på ca. 35 KJ i minuttet. *Hedda har drukket ½ liter brus som inneholder en energimengde på 850 KJ. Hvor lenge kunne hun jogge på den energimengden hun fikk fra brusen?
*Ole veier 76 kg og han er 1,79 m høy. Hva er hans BMI?
*Per har et dagsbehov for energi på 12300 KJ. Tenk deg at han spiser 92 g fett, 360 g karbohydrater og 11 g protein hver dag over en lang periode. Hva vil skje med vekten hans?
*Dagsbehovet av energi for Ole er 12600 KJ. Hvor stort er dagsbehovet hans målt i kcal?

Lærers kommentar

Flott løst oppgave, med god struktur.

Utdrag

Hva skjer med maten i munnen?

I munnene har vi tenner, spyttkjertler, tungen og svelget. Alle disse har hver sin funksjon. Når maten kommer i munnen starter fordøyelsen, maten blir delt opp av fortennene og tennene bak i munnen knuser opp maten. Tungen sin funksjon er å elte maten og spytt bløter opp maten og gjør det lettere for oss å svelge. Når maten er eltet settes en prosess i gang hvor maten blir presset bak i spiserøret. Spytt inneholder enzym og et basisk stoff... Kjøp tilgang for å lese mer

Ernæring og helse | Spørgsmål og svar

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.