Eksempel på filmanalyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Norsk
  • 6
  • 4
  • 1673
  • PDF

Eksempel på filmanalyse

Eksemplarisk filmanalyse av spillefilmen Avatar, skrevet og regissert av James Cameron.

Analysen ser på handling, tema og budskap i filmen og hvilke virkemidler som brukes for å få fram dette.

Mer hjelp?
Få hjelp til din filmanalyse med Studienetts filmanalyse-oppskrift. Med denne lærer du å skrive en filmanalyse på en god måte. Vår filmanalyse-oppskrift veileder deg gjennom hele skriveprosessen. Se oppskriften her:
Filmanalyse | Oppskrift

Utdrag

Eksempel på filmanalyse: Avatar
Handlingen i Avatar er lagt til den fiktive månen Pandora, som er en del av et annet solsystem enn vår egen planet. Den utspiller seg i år 2154, og det er menneskenes jakt etter mineralet ”Unobtainium”, et svært verdifullt materiale som skal få orden på energikrisen, som er rammen for fortellingen. Filmen starter med at hovedpersonen, Jake Sully, gir oss et innblikk i hans verden, planeten jorda. Jake er en tidligere soldat fra den amerikanske marinen, som nå sitter lam fra beina og ned i en rullestol. Åpningsscenen er i min mening en av de beste scenene i filmen, da hovedpersonen med en fortellerstemme trekker oss rett inn i filmen, og du blir sittende nærmest i transe fra første sekund: ”I started having these dreams of flying. Sooner or later though, you always have to wake up”. Her får vi med en gang slengt i fjeset at livet ikke er noen drøm i det hele tatt, men derimot at verden er kald og hensynsløs: ”Want a fair deal, you're on the wrong planet. The strong prey on the weak”.

Jake Sully blir rekruttert til å være med på et ”Avatarprogram” som hans tvillingbror var med på. Pandora er nemlig bosatt av Na'vifolket, og forskerne utviklet Avatarer gjennom å spleise menneskelig DNA med DNA fra Na'vier. Disse Avatarene styres gjennom en mental link mellom mennesket som styrer den og Avataren. På grunn av at Jake har samme DNA som... Kjøp tilgang for å lese mer

Eksempel på filmanalyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.