Analyse av Egilssoga

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg2
  • Norsk
  • 5
  • 3
  • 1171
  • PDF

Sagaanalyse: Analyse av Egilssoga

Her finner du en analyse av "Egil Skallagrimssons saga" (kalles også "Egilssoga" eller "Egils saga"). I denne oppgaven kan du finne en oppsummering av hva sagaen handler om. Videre finnes en analyse av litterære virkemidler og temaer og en sammenligning av samfunnet i sagaen og dagens samfunn.

Mer hjelp til sagaanalyse
I tillegg kan du finne en oppskrift for analyse av sagaer på Studienett:
Analyse av saga | Oppskrift

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Utdrag

Sagaen om Egil Skallagrimsson er sagadiktning, nærmere sagt en ættesaga eller islendingesaga. Ættesagaene ble skrevet ned på 1200-tallet, men handler om nybyggersamfunnet og striden mellom de forskjellige slektene på Island fra ca. 900 til 1030. Handlingene i sagaene utspiller seg for det meste på Island, men noen reiser til land som England, Sverige, Danmark og Norge. I disse islendingsagaene får vi et veldig innblikk i strukturen i dette nybyggersamfunnet. Ætten, familien, var en betydningsfull maktfaktor på Island på denne tiden. Det fantes ikke en sentralmakt som styrte, og derfor ble det ofte langvarige og store maktkamper mellom de ulike ættene. Mannsidealet var stor ære og styrke, og mennene er derfor hovedpersonene i sagaene. De skulle ikke vise redsel, selv om de var døende. Ættesagaene er prosa, men vi vet ikke hvem som har skrevet de. Mest sannsynlig var det seierherrene.

Soga om Egil Skallagrimsson følger, som de fleste andre sagaer, et handlingsmønster. I introduksjonen ramses det opp hovedpersoner og slekt: ”Egilsoga fortel om Egil Skallagrimsson...” (fra Egilsoga). Det er for å understreke hvor god ætt helten i sagaen kom fra, og for vise hvor historisk pålitelig sagaen er. I sagaen oppstår det en konflikt mellom både Egil og Grim, Oleiv og Hegg, Tord og Skallagrim, Skallagrim og Torgjerd Bråk og tilslutt Torolov og Egil. Det er som oftest kjærlighet eller ære som forårsaket konflikten. Når... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Egilssoga

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.

Brukere som har lastet ned Analyse av Egilssoga, har også lastet ned