Sammenligning og tolkning av "Garman & Worse" og "Et dukkehjem"

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 6
 • 6
 • 1686
 • PDF

Tolkningsoppgave: Sammenligning og tolkning av "Garman & Worse" og "Et dukkehjem"

Besvarelse av langsvarsoppgave med sammenlikning av tekstene "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen og "Garman og Worse" av Alexander Kielland. Oppgaven er hentet fra eksamenssett i norsk hovedmål, 2013, Oppgave 2.

Oppgavetekst:
- Utdrag fra Et dukkehjem av Henrik Ibsen og Garman & Worse av Alexander Kielland
Sammenlign de to tekstutdragene, og vis hvordan tekstene er typiske for den realistiske
litteraturen på slutten av 1800-tallet.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Utdrag

Georg Brandes' programerklæring: «å sette problemer under debatt» skaper hele utgangspunktet for den litterære perioden realismen på 1870-80-tallet. Det er viktig å fremstille virkeligheten så korrekt som mulig. Dette gjør to av Norges største forfattere gjennom tidene i dramaet Et dukkehjem fra 1870 av Henrik Ibsen, og romanen Garman og Worse fra 1880 av Alexander Kielland. De regnes som to av «de fire store» og belyser temaene dobbeltmoral, kvinnens stilling, klasseskille og ekteskapet som institusjon for å skape samfunnsdebatt i samtida. Men hva gjør formen og innholdet realistisk?

Henrik Ibsen regnes av mange som den største norske realisten gjennom tidene. Mens han levde i Italia og Tyskland, som han gjorde gjennom store deler av livet, skapte han sine største verker. Handlingen derimot gjaldt nesten uten unntak norske forhold. Som for eksempel Et dukkehjem fra 1879.

I utdraget fra Et dukkehjem får man overvære samtalen mellom Nora og ektemannen Helmer. Manuset, med replikker og noen fysiske beskrivelser, går ut på Noras avsluttende samtale med ektemannen før hun vil forlate han. De har henholdsvis annenhver replikk og begynner med at Nora ønsker å ha en alvorlig samtale med Helmer sent på kvelden. Hun forteller om hvor lenge de har vært gift og hvordan hun føler seg undertrykt av mannen, likt som hun følte seg undertrykt av faren før hun flyttet hjemmefra. Helmer ...

---

Akkurat som Ibsen regnes Alexander Kielland som en av våre største forfattere og regnes som stilisten blant «de fire store». Romanen hører til dels sammen med romanene Skipper Worse og Arbeidsfolk og omfatter den samme familien. Han brukte elegante og treffende uttrykk og skildret hovedsakelig bysamfunn hvor problemene sto i sentrum. Temaet i romanen Garman og Worse svarer til tematikken i realismen innen dobbeltmoral og kvinnens stilling. Dette ser man tydelig i forskjellene i miljøet rundt de to begravelsene.

Miljøskildringene rundt begravelsene har store avvik. Hvor man i konsulens begravelse får... Kjøp tilgang for å lese mer

Sammenligning og tolkning av "Garman & Worse" og "Et dukkehjem"

[23]
Brukernes anmeldelser
 • 02.09.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Bra, men litt rotete oppsett og struktur. Virket som om forfatter skrev etter det han/hun kom på der og da. Hadde vært bedre om strukturen hadde vært annderledes: f.eks: først temaene i Et Dukkehjem (og hva de hadde å gjøre med realismen) og så temaene i Germanen & Worse (og hva de hadde å gjøre med realismen) og siden en sammenlikning av likheter og ulikheter. Deretter kunne forfatteren tatt for seg språklige virkemidler først i et dukkehjem (og sammenhengen med realismen) og så språklige virkemidler i Germanen & Worse (og sammenhengen med realismen) og siden sammenliknet likheter og ulikheter. Synes det skulle ha blitt lagt mer vekt på sammenlikningen mellom disse to, f.eks. med forskjellene. Hva er forskjellen mellom Ibsens og Kjellands holdninger i stykket? Kunne godt nevnt tendenslitteratur; Ibsens sympati ligger hos borgerskapet, Kjellands sympati hos arbeiderklassen. Synes ikke analysen/ sammenlikningen var dyp/ avansert nok; den ble til tider overfladisk. Fungerer fint som et slags sammendrag over noen viktige punkter, men som sagt var det lite detaljert og analysen var ikke på et dypt nok plan, etter min mening. Betalte VIP for denne analysen, men synes dessverre ikke det var verdt det. Analysen var forsovet grei og til tider bra skrevet. Men den levde ikke opp til forventningene.
 • 26.05.2014
  Utrolig bra skrevet og til stor hjelp. Tar for seg flere av hovedpunktene i de to utdragene og henviser bra til teksten, god hjelp om en får en tilsvarende oppgave - Elev VG3
 • 09.11.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig dårlig besvarelse
 • 31.10.2016
  Dette var da en god forberedelse til skriftlig eksamen

Brukere som har lastet ned Sammenligning og tolkning av "Garman & Worse" og "Et dukkehjem", har også lastet ned