Drageløperen og Tusen strålende soler | Fordypningsoppgave

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 16
  • 5399
  • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Drageløperen og Tusen strålende soler | Fordypningsoppgave

Dette er en fordypningsoppgave som analyserer de to bøkene "Drageløperen" og "Tusen strålende soler", skrevet av Khaled Hosseini. Bøkene legger frem to ulike beretninger om Afghanistan, og det er dette komparative aspektet som vil bli belyst i denne oppgaven.

Problemstillingen
Hvordan utvikler forholdene seg mellom hovedkarakterene i de to bøkene, påvirket av vennskap, ekteskapet og de sosiale rangeringene?

Innhold

Metatekst 3
Introduksjon 4
Khaled Hosseini 5
Resymé av Drageløperen 6
Resymé av Tusen strålende soler 9
Sammenligning av tema 12
Komposisjon 13
Avklaring av problemstillingen 14
Konklusjon og oppsummering 14
Kildehenvisning 16

Utdrag

Innledning

Denne oppgaven analyserer bøkene Drageløperen, og Tusen strålende soler, skrevet av Khaled Hosseini – en afghanskfødt mann som senere flyktet til Amerika. Historiene gir oss to ulike beretninger om Afghanistan, og det er dette komparative aspektet som vil bli belyst i denne oppgaven. Problemstillingen jeg ønsker å gjøre rede for lyder som følger; Hvordan utvikler forholdene seg mellom hovedkarakterene i de to bøkene, påvirket av vennskap, ekteskapet og de sosiale rangeringene? Avslutningsvis ønsker jeg å se nærmere på hvor bøkene kan plasseres litterært med tanke på sjanger.

I sine romaner om undertrykte samfunn klarer Khaled Hosseini å vekke tanker til live gjennom fantastisk skjønnlitteratur. Som Hosseini en gang sa, bak enhver god bok er det en trist historie. Bøkene tar leseren med inn i livene til to kvinner som blir allierte i affæren mot en barbarisk ektemann, og livene til to unggutter som vokser opp i en tidsepoke fylt med krig og bedrageri, hvor leseren i begge historier får oppleve at samfunnet stiller uoppnåelige krav.

Bakgrunnen for disse bøkene ligger til grunn for opptøyer og innovasjonen av sovjet i 1979. Sovjetunionen gjorde om landet til et kommunistisk styre hvor borgerne mistet all sin frihet og makt – dette gjorde til at mujahedin vokste frem. Afghanistans mujahedin var folk, for det meste menn, som kjempet hardt for å nedkjempe kommunistregimet i landet. Disse representerte både Sunni og Shia muslimene i landet, de største trosberetningene innenfor islam. Da sovjet i 1989 trakk seg ut av landet igjen, utartet det seg store diskusjoner over maktfordeling, og Afghanistan var nå nær oppløsning. Landet gikk fra å være et sted hvor de fleste mennesker var likeverdige med rettigheter til et land som var, og fremdeles er mannsdominert.

Taliban var blant mujahedin-krigerne, og da sovjet trakk seg ut av regimet tok Taliban gradvis over makten. De vokste seg raskt store med tilhengere spredt rundt om i flere land. De tok kontroll over store deler av rettsinstanser som blant annet politi, militær og regjering. Det var ikke et spørsmål om å ikke spille på deres lag – ble ikke Talibans regler fulgt var døden rundt neste hjørne. Afghanistan ble snudd på hodet, og dets kultur ble gradvis vasket bort i krigføringen.

Khaled Hosseini

Det er ingen tvil om at Khaled Hosseini har fortjent begrepet ”et publiserende fenomen.” Hans to fantastiske romaner med utgangspunkt i sitt eget hjemland Afghanistan har tatt pusten fra lesere verden over. Hosseini forteller om nåde med en stygg brutal realitet under krigen og hverdagene i Afghanistan i et skjønnlitterært perspektiv. Det var i 2003 at hans første debut bok, Drageløperen, ble utgitt... Kjøp tilgang for å lese mer

Drageløperen og Tusen strålende soler | Fordypningsoppgave

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.