Donnie Darko | Filmanalyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no

Donnie Darko | Filmanalyse

Her finner du en filmanalyse av "Donnie Darko" regissert av Richard Kelly. Oppgaven begynner med å presentere filmen, dens sjanger, tema og kontekst. Dernest oppsummeres handlingen i verket. I det følgende analyseres filmens fortellerplan og synsvinkel, struktur og dramaturgi. I tillegg redegjøres det for filmens karakterer og for hvilke filmatiske virkemidler regissøren har brukt.

Lærers kommentar

Det eneste jeg savner i analysen din er at du nevner litt mer om filmens tidsånd, hvordan vet vi at filmen skal være satt i 1988, kan vi merke dette på andre områder bortsett fra datoene som viser nedtellingen? Hva med presidentvalget som blir nevnt, måten skolen takler ungdommens psyke på (scenen med gymlæreren – frykt/kjærlighet), Cunninghams selvhjelpsvideoer, osv. I tillegg kunne du nevnt noe om filmens intertekstualitet.

Utdrag

INNLEDNING
Donnie Darko ble først vist fram 26.oktober 2001 i USA. Richard Kelly har både vært regissøren og manus skriver for Donnie Darko, som har vært et av hans mest suksessfulle verk. Filmen er undertegner ulike sjangre, som sci-fi, drama, og thriller. USA var under en sensitiv periode etter 9/11 angrepet i 2001, og filmen fikk derfor ikke full oppmerksomhet da den kom ut. Filmen ble ordentlig omtalt for første gang i media høsten 2002 av britisk presse. Folk viste spesielt stor lidenskap til Donnie Darko. Filmen finner sted i perioden 1988, her er både stilen og musikken inspirert av 80-tallet. Temaet i filmen vil jeg si er tidsreise, kjærlighet, og hvilke valg man tar.

HOVEDDEL
Handling
Min tolkning (følger også resten av punktene under):
Filmen handler om den 16 år gamle Donnie Darko, som en natt blir ført ut av rommet sitt av Frank før en flymotor treffer huset hans. Frank går med kaninmaske, og gir Donnie forskjellige oppgaver han må gjøre før verden ender om 28 dager, 6 timer, 12 minutter og 12 sekunder. Underveis får Donnie en bok, som er med på å avgjøre hva filmen handler om, «The Philosophy of Time Travel». I boka står det at i noen tilfeller blir tiden i det primære universet (nåværende univers) korrupt av en gjenstand, som i dette tilfellet, en flymotor. Da opprettes det som kalles det parallelle univers, som fungerer slik: det henger med det primære universet, bare at i det parallelle univers foregår det ting mens det primære universet står stille. Altså tiden går kronologisk i det parallelle univers, og når det har gått 28 dager, blir tiden spolt tilbake til dag 1 (2. oktober). I de 28 dagene prøver Donnie å hindre flymotoren å lande ned på huset hans og redde verden. Klarer han ikke det, vil verden gå under, ved at det opprettes et svart hull som vil sluke både det primære univers og de parallelle univers. Når Donnie innser at han blir nødt å få flymotoren til å treffe det huset hans i det primære univers, etter hans kjæreste Gretchen, dør. Han finner ut at det er slik han redder verden, og skaper ved hjelp av hans superkrefter en «passasje» til det primære univers av vann. Donnie Darko som er den utvalgte «living reciever», er den eneste som husker hva som har skjedd, men tror først at han drømmer. Han dør alene, som han fryktet mest av alt, men etter å ha nådd målet hans.

Fortellerplan og synsvinkel
Donnie Darko formidler filmhistorien i noen scener gjennom voice-over. Under filmen blir hans møter med Frank, og hans superkrefter formidlet gjennom subjektivt kamera. Men ellers får vi sett de andre karakterene gjennom et objektivt kamera.

Struktur
I det primære univers går tiden kronologisk helt til flymotoren treffer huset, da begynner det parallelle univers, og det primære univers står stille. Under de 28 dagene i det parallelle univers, er det kronologisk tidsløp... Kjøp tilgang for å lese mer

Donnie Darko | Filmanalyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.