"Det gode samfunn" | Temaoppgave

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Historie og filosofi 2
  • 5
  • 5
  • 1756
  • PDF

"Det gode samfunn" | Temaoppgave

Denne temaoppgaven reflekterer over hva "det gode samfunn" er, og om det fungerer i praksis. Vi lever i et samfunn hvor alle streber etter prestisje og perfeksjon, og vi befinner oss alle sammen på den samme veien hvor vi sikter etter toppen. I tillegg lever vi i et samfunn hvor alt er lagt til rette for at vi kan få fullt utbytte for våre egenskaper, og oppnå selvrealisering.

Oppgaven tar utgangspunkt i Per Fugelli sin teori om at "det gode samfunn" bygger på de tre verdiene: rettferdighet, frihet og fellesskap.

Lærers kommentar

Mye bra refleksjon, og oppgaven var avgrenset på en fin måte.

Utdrag

Høyere, raskere, bedre. På den ene siden lever vi i et samfunn hvor alle som én streber etter prestisje og perfeksjon. Vi er alle ute etter å være den ene, den beste, og vi sliter oss ut på veien mot toppen. På den andre siden lever vi i et samfunn hvor alt er lagt til rette for at vi kan få fullt utbytte for våre egenskaper, og oppnå selvrealisering. Vi lever i et samfunn hvor utdanning og helsetjenester er gratis, men er du likevel så uheldig å havne utenfor arbeidslivet – ja, da finnes det trygd. I 2017 ble Norge kåret til verdens lykkeligste land, på grunnlag av bl.a. velferdssystemet, rikdom og godt ivaretatte menneskerettigheter. Høres ikke dette ut som definisjonen på «det gode samfunn»? I denne oppgaven skal jeg drøfte hva «det gode samfunn» virkelig er, og om det i det hele tatt kan fungere i praksis. Jeg skal ta utgangspunkt i Per Fugelli sin teori om at «det gode samfunn» bygger på de tre verdiene; rettferdighet, frihet og fellesskap.

«Det gode samfunn» er et samfunn som fungerer optimalt. Et samfunn preget av rikdom og prestisje, og hvor alle innbyggerne får maksimalt utbytte av sine ferdigheter. Eller er det det? Man kan også se på «det gode samfunn» som et sted hvor verdier som aksept, rettferdighet, omsorg, fellesskap, og frihet dyrkes. Hvor alle føler seg som en del av noe betydningsfullt, og at nettopp deres evner blir verdsatt... Kjøp tilgang for å lese mer

"Det gode samfunn" | Temaoppgave

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.