Christofer Columbus - helt eller skurk? | Artikkel

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Historie
 • 6
 • 5
 • 1599
 • PDF

Christofer Columbus - helt eller skurk? | Artikkel

I denne artikkelen argumenteres det for og imot om Christofer Columbus kan betraktes som en helt eller skurk. Det legges vekt på hvordan den italienske oppdagelsesmannen formet den nye verden ved oppdagelsen av Amerika, både kulturelt og strukturelt, og hvordan det har påvirket samfunnet i ettertid. Artikkelen dykker ned i både de negative og positive konsekvensene ved oppdagelsen.

Utdrag

Cristóbal Colón, bedre kjent som Christoffer Columbus, ble født 9. november 1451 og var en italiensk oppdagelsesmann. Han er mest kjent for å ha oppdaget Amerika i et forsøk på å nå India, og er i dag betegnet som en svært kontroversiell historisk figur som har hatt stor innvirkning på dagens samfunn. Mange mener at ved å oppdage det Amerikanske kontinent i 1492, stod han indirekte ansvarlig for døden til millioner av innfødte og europeernes utnyttelse av Amerikas urbefolkning i årene som fulgte. Andre mener at Columbus store oppdagelse har bidratt enormt til den geografiske utbredelsen og utviklingen av vestlig kultur i Amerika. Argumentene for og imot om Christoffer Columbus var en helt eller skurk er mange, og flere av disse skal drøftes i denne teksten. Det vil legges vekt på hvordan han formet den nye verden ved oppdagelsen, både kulturelt og strukturelt, og hvordan det har påvirket samfunnet i ettertid.

Den 12. Oktober 1492 gikk Columbus og mannskapet i land på øya Guanahani, senere kalt San Salvador. Denne oppdagelsen ga nye impulser til både Europa og Amerika. Da europeerne returnerte til den nye verden etter å ha blitt mottatt som helter hjemme i Spania, tok de med seg fagfolk fra alle bransjer. Dyktige snekkere, smeder, leger, bønder osv. skulle bidra til å kolonisere den ellers Eden-lignende verden. Samfunnet urbefolkningen hadde etablert før europeerne kom var riktig nok fredfullt, men denne tilstanden ville med tiden ta slutt, selv om Columbus aldri hadde satt fot på kontinentet (Crowder). Med europeernes hjelp og kunnskap ville denne moderniseringsprosessen bli langt mer effektiv. Oppdagelsen ga også store rikdommer til de europeiske landene, samt ny og eksotisk kultur. Gull og andre verdifulle ressurser ville komme godt med for Spanias økonomi og nye produkter som poteter, tomater og korn hadde også stor innvirkning på Europa (Wiki 1). På andre siden av Atlanterhavet ble det innført vestlig kultur og normer som de innfødte skulle følge i koloniene. Slik ble samfunnet mer strukturert og moderne. Det ble særlig lagt vekt på religion, og kristendommen, som var svært utbredt og viktig i Europa, fikk mange flere troende ved misjon... Kjøp tilgang for å lese mer

Christofer Columbus - helt eller skurk? | Artikkel

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 10.03.2019
  Skrevet av Elev på Vg2
  :)