Analyse av Brødrene Løvehjerte | Fordypningsoppgave

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 10
  • 2503
  • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Analyse av Brødrene Løvehjerte | Fordypningsoppgave

Dette særemnet er en analyse og tolkning av Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte.

Særemnet tar for seg problemstillingen:
Hvordan formidler Astrid Lindgren tabubelagte temaer som død og frykt, og hvilke budskap sender hun rundt disse temaene i boken om Brødrene Løvehjerte?

Fordypningsoppgaven argumenterer for bokvalget og gir en kort biografi av Astrid Lindgren. Man får et handlingsreferat fra boken, en analyse av personer og fortellerteknikk og en diskusjon av problemstillingen, med en konklusjon til sist.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Innhold

Innledning
Forfatterdronningen Astrid Lindgren
Handlingsreferat
Personkarakteristikk
Fortellerteknikk og språk
Tolkning
Konklusjon
Kildeliste

Utdrag

KARL LØVE – KAVRING LØVEHJERTE
Hovedpersonen i boken er Kavring, en ti år gammel, syk gutt som er mye usikker og redd. Denne usikkerheten kommer tydelig frem når har snakker om forholdet mellom han og Jonathan: ” Han var glad i meg Jonathan, og det var ganske rart for jeg hadde aldri vært annet en en nokså stygg og ganske dum og redd fyr med skjeve bein og allting.” (s.7). Det kan ut i fra dette tolkes som at kavring har et dårlig selvbilde og at han ser veldig opp til broren sin. Gjennom de to første kapitlene får leseren føle mye på Kavrings usikkerhet og frykt og tanker rundt døden og kjærligheten.

Kavring er en dynamisk person som forandrer seg helt fra begynnelse til slutt. Da han kommer til Nangijala vil han bevise for alle at han også er modig nok til å bære det ærefulle navnet Løvehjerte med den tapre og gode Jonathan. Dette viser han ved å utføre modige handlinger, som for eksempel å forlate den trygge Ryttergården for å legge ut på leting etter broren sin som har dratt på et farlig oppdrag i fiendens dal, midt på natten (s. 66).

Kavring har ikke et nært forhold til noen av foreldrene sine. Han forteller at faren var en sjømann og forlot dem da han var kun to år, og moren er mye borte på grunn av arbeid. Derfor har hun ikke mye tid til barna sine. Jonathan tar rollen som Kavrings omsorgsperson, forbilde og trøst, og forholdet deres er veldig åpent og bra.

JONATHAN LØVEHJERTE
I rake motsetning til Kavrings beskrivelsen av seg selv, blir Jonathan fremstilt som en modig og kjekk drømmeprins som alle liker. Han har blondt hår og mørkeblå øyne. Han er både rettferdig og modig, og er et forbilde, både for karakterene i historien, og for leseren. Jonathan skiller seg ut fra alle de andre karakterene i boken da han nærmest fremstår som en Jesusfigur, han er god tvers igjennom, og setter alltid andre foran seg selv. For eksempel redder han en ond Tengilsmann og hesten hans fra å drukne (s.163). Han nekter å drepe eller skade noen, selv ikke de verste og farligste fiendene.

ET BARNS STEMME
Brødrene Løvehjerte er skrevet i førsteperson, med Kavring som fortellerstemme. Dette gjør at leseren opplever boken gjennom et barns øyne, og alle opplevelsene blir regulert av Kavrings tanker, følelser og reaksjoner. Den språklige utformingen er relativt enkel, ordbruken er lett og forstå og setningene er ofte enkle og korte. Dette gjør at språket i boken bærer et barnslig preg i samsvar med synsvinkelen, og derfor blir historien... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Brødrene Løvehjerte | Fordypningsoppgave

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.

Brukere som har lastet ned Analyse av Brødrene Løvehjerte | Fordypningsoppgave, har også lastet ned