Black Swan | Psykologisk analyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Psykologi 2
  • 6
  • 4
  • 1428
  • PDF

Black Swan | Psykologisk analyse

Dette er en psykologisk analyse av karakterene i filmen "Black Swan" av Darron Aronofsky. Analysen fokuserer på karakteren Nina som individ, og hennes forhold til de andre karakterene i filmen. I analysen blir karakteren Nina satt i forbindelse med teorier om personlighetspsykologi.

Lærers kommentar

En meget bra besvarelse og interessant analyse om Ninas personlighet og forhold til moren, Strålende!
Du viser flott oversikt, anvender ulike fagbegreper og teorier og har veldig gode kunnskaper om temaet, Fantastisk!
Du har en selvstendig tilnærming, men kan trene på å problematiserer stoffet.

Utdrag

Filmen Black Swan introduserer oss til Nina Sayers, en ambisiøs ballerina i tjueårene. Hun får sin drøm oppfylt da hun blir tildelt hovedrollen i den nye ballettoppsetningen ”Swan Lake”. Rollen krever at hun spiller både den hvite og sorte svanen, og vi følger hennes kamp for å tre inn i begge rollene. Filmen fokuserer ikke så mye på selve dansingen. I stedet blir vi tatt med på Ninas stressfulle og emosjonelt krevende jakt på perfeksjon og egen identitet, som resulterer i et psykotisk sammenbrudd.

Nina er perfeksjonist i alt hun gjør. Det er tydelig at hun er opptatt av hva andre synes om henne. Ute blant folk fremstår hun som sjenert og usikker. Hun bor hos moren sin, Erica, og sover på ett rosa rom fylt med kosedyr og barneleker. Moren kontrollerer livet hennes og frarøver henne all selvstendighet. For å forklare hvorfor Nina er som hun er, må vi se tilbake på hennes oppvekst. Vi vet lite om hennes tidligere liv. Derfor må vi resonere og gjette oss frem til hovedtrekkene. Erik Erikson er kjent for sin teori om personlighetspsykologi. Han mente at vår personlighet er ett resultat av tidligere opplevelser, særlig fra barndommen. Eriksons psykososiale stadier deles inn i åtte deler etter alderstrinn.

Stadiet nummer to strekker seg fra 11/2 – 3 år. I denne perioden utvikler barnet selvstendighet eller tvil. Det er viktig for barnet tå få testet ut viljen sin. Dersom barnet mestrer nye ting og får positiv respons, utvikler barnet selvstendighet og en trygghet til egne evner... Kjøp tilgang for å lese mer

Black Swan | Psykologisk analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.