Eksempel på retorisk analyse av Barnebrud

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 6
 • 4
 • 1411
 • PDF

Eksempel på retorisk analyse av Barnebrud

Dette er en retorisk analyse av annonsen "Barnebrud" fra bistandsorganisasjonen Plan Norge. Den retoriske analysen ble skrevet på eksamen i norsk hovedmål, våren 2015.

Mer hjelp:

Hvis du har ytterligere bruk for hjelp, så les Studienetts analysehjelp til «Barnebrud».

Lærers kommentar

Ordentlig god besvarelse, hvor du viser evne til å analysere og vurdere visuelle og retoriske virkemidler og deres funksjon. Du viser overblikk og klarer å formidle på en oversiktlig og interessant måte.

Utdrag

«Barnebrud» er en del av et kampanjemagasin fra bistandsorganisasjonen Plan Norge. Deler av den var også vedlegg i Dagbladet 20.09.2014. Hensikten med denne sammensatte teksten var å informere mottakerne om hva barneekteskap virkelig er, og hvordan de kan være med å bidra i kampen mot barneekteskap i verden. Målgruppen for teksten er medlemmene av organisasjonen Plan Norge, samt lesere av Dagbladet.

På forsiden til magasinet ser vi et nærbilde av en norsk barnebrud. Dette forteller i og for seg nokså tydelig hva temaet det handler om, og i samråd med overskriften «Barnebrud» er det ingen tvil: en form for bryllup og ekteskap. Bildet går i lyse farger, som fargene hvit og rosa. Viktige detaljer som jentas slør, smykke og øredobber kommer tydelig frem, og dette er med på å skape et helhetsbilde av en brud slik vi nordmenn kjenner den. Det er få store fargekontraster, dette skaper ro og orden i bildet. Teksttypografien er klassisk, og varierer i fargene svart, grå, rosa og hvit. Bakgrunnen er en nedtonet rosa farge som får skrifta til å komme godt frem. Det er flere brødtekster, blant annet: «Slik jobber Plan mot barneekteskap» og «LATIFA (15) FRA TANZANIA: Ville bli barnelege, ble barnebrud». Dette gir leseren et hint om hva magasinet inneholder videre. Det er også flere bilder med i magasinet. Blant annet er det bilde av ei bryllupskake med en voksen brudgom og en barnebrud på toppen. Med ulike bilder av et bryllup skapes det variasjon som gjør at flere... Kjøp tilgang for å lese mer

Eksempel på retorisk analyse av Barnebrud

[5]
Brukernes anmeldelser
 • 24.11.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  bra retorisk analyse, verdt å lese
 • 14.04.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  Braaaaaaaaaaaaaaaaaaa:)
 • 21.04.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  Hjalp med utrolig mye, fortjente 6'eren!
 • 08.03.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  uoooij puohoou hou hou hou hpouhpo uhpou ou hpouh pou ou hopu ghhpou ho