Arbeidskrav- og kapasitetsanalyse | Alpint

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Treningslære 2
 • 5
 • 24
 • 4916
 • PDF

Arbeidskravsanalyse: Arbeidskrav- og kapasitetsanalyse | Alpint

Arbeidskravs- og kapasitetsanalyse i idretten Alpint. I analysen måler eleven sine resultater med juniorlandslaget i storslalåm. Oppgaven inneholder også målsettinger, testbatteri, resultat av egentrening og års- og periodeplan.

Innhold

Min idrett
Arbeidskravsanalyse og kapasitetsanalyse
Styrke
Aerob utholdenhet
Konsentrasjon
Tilpasset kraftinnsats
Teknikk
Selvtillit
Målsettinger
Testbatteri
Testresultater før egentreningsperioden
Treningsprinsipper
Årsplan
Periodeplan
Kildeliste

Utdrag

Min idrett
Alpint er en skiidrett hvor det handler om å komme seg raskest mulig fra a til b. Alpint har fler hovedgreiner som slalåm, parallellslalåm, storslalåm, super-g, utfor og frikjøring. I alle grenene utenom frikjøring er det satt opp en løype med hinder og porter man skal komme seg forbi. Alpint er utbredt over hele verden, men i verdenseliten er det Tyskland, Sveist, Østerrike, Norge, USA og Canada som regjerer.

Innad alle grenene er det storslalåm og frikjøring jeg står nærest. Jeg begynte med slalåm i julen 2007. Vi fikk jobbhytten til pappa i hele juleferien, og feiret derfor juleaften i Trysil. Jeg var 11 år og hadde aldri nært meg en slalåmbakke før. Mamma meldte meg på en skiskole, og siden da ble alle i familien interessert i alpint. Ettersom vi ble mer, og mer interessert ble vi også dyktigere, og dyktigere. I fire år hadde jeg over 50 skidager, hvorav rundt 30 av de var med privatlærer.

Selv om jeg stod fra 9-16 hver helg, samt noen hverdager meldte jeg meg aldri på noe lag, og jeg har derfor ikke konkurrert i alpint. Alpint er likevel den idretten jeg ser på som «min», ettersom det er den jeg har engasjert meg mest over, fulgt med på verdenscupen og satt meg mål for å bli bedre i. Etterhvert som jeg har blitt eldre, er jeg blitt mer interessert i frikjøring og det er denne grenen jeg blir dratt mest mot nå.

Ettersom jeg aldri har konkurrert har jeg aldri målt nivået mitt mot jevnaldrende på en ordentlig måte med tidtaking og trening. Jeg vil likevel påstå at nivået mitt er relativt mye høyere enn jevnaldrende, både i storslalåm og frikjøring. I denne oppgaven har jeg valgt å sette fokuset på mitt mål mot juniorlandslaget i storslalåm.

Arbeidskravsanalyse og kapasitetsanalyse

Jeg har valgt å legge alle kravene opp mot juniorlandslaget i storslalåm.

Styrke
Arbeidskravsanalyse

«Muskelstyrke blir definert som den evnen en muskel eller en muskelgruppe har til å utvikle størst mulig kraft i en gitt øvelse.» (Gjerset m/fler.)

Idrett som styrkeløft har krav til styrke på 100%, og jeg har derfor valgt å legge taket opp til styrkeløft. Alpint ligger på 100/100, ettersom det kreves en enorm styrke for å kunne presse skien gjennom hele svingen, nedover hele bakken. Det er høy fart, og lett å falle om man blir ukonsentrert. Muskler ligger som «puter» rundt kroppen, og vil derfor også fungere som skadeforebyggende. En sterk kropp vil lettere greie å stå mot fallet, enn en som er svakere.

Kapasitetsanalyse

Ettersom kravet for styrke ligger på 100/100, må man være utrolig sterk for å være på landslaget i hele kroppen, og da spesielt i ben. Styrke er det største fysiske kravet, ettersom du må bruke styrken... Kjøp tilgang for å lese mer

Arbeidskrav- og kapasitetsanalyse | Alpint

[4]
Brukernes anmeldelser
 • 26.08.2021
  Skrevet av Elev på Vg2
  analysen er helt ok men det blir satt krav som ikke er relativt til sporten slik som orientering. I tilleg er analysen overaskende overfladisk
 • 26.05.2015
  Skrevet av Elev på Vg2
  meget detaljert og bra skrevet. fikk god forståelse og budskaper var tydelig. dette hjalp meg!
 • 05.05.2022
  Skrevet av Elev på Vg2
  mangler mye av de fysiske egenskapene, som anaerob utholdenhet osv. helt ok arbeidskravsanalyse.
 • 26.05.2015
  Skrevet av Elev på Vg2
  Bra! Hjalp meg veldig i øvinga mot eksamen