Anoreksi | Påvirkning på kroppen og behandling

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Naturfag
  • 6
  • 9
  • 2609
  • PDF

Anoreksi | Påvirkning på kroppen og behandling

Dette er en oppgave i Naturfag som tar for seg spiseforstyrrelsen anoreksi. I oppgaven redegjøres det for hva anoreksi er, og hvordan denne spiseforstyrrelsen påvirker kroppen og den generelle helsen til anorektikere. I tillegg kommer oppgaven inn på behandlinger av denne spiseforstyrrelsen.

Innhold

Innledning
Fagstoff
Diskusjon
Referanseliste

Utdrag

Innledning
Anoreksi og bulimi er begge spiseforstyrrelser og sykdommer. Flere internasjonale studier har nå konkludert med at 2% av kvinner mellom 15-45 år i den vestlige befolkningen lider av enten anoreksi eller bulimi. Dessuten har studier fortalt at halvparten av de som lider av anoreksi (kjent som anorexia nervosa) har sykdom allerede før de fyller 18år (1, s.9). I Norge er det om lag 2700 kvinner mellom 15 og 44 år som har anoreksi (2). Anorektikere har intens frykt for vektøkning, og de har sterkt ønske om å bli tynnere og begrenser matinntaket. Dermed vil anorektikere bli undernært med tiden, noe som vil gi negative utslag for helsen (1, s.9).

Hovedfokuset mitt i denne teksten vil være å se på hvordan underernæring påvirker kroppen og den generelle helsen til anorektikere, samt se på hvilke behandlinger anorektikere kan få. Til å begynne med skal jeg presentere litt bakrgrunnstoff om anoreksi, næringsstoffer, og hvordan anoreksi som spiseforstyrrelse tydelig svekker kroppen. Deretter skal jeg se på hvilke behandlinger anorektikere får. Videre skal jeg diskutere hvordan en kan finne fram den anbefalte ernæringen til en anorektiker, slik at kostholdet er riktig mengde og variert.

Fagstoff
Det er tre karakteristiske aspekter som melder seg ved anoreksi. Anoreksi handler om 1) overopptatthet av kropp, vekt og utseende, 2) overopptattheten medfører et sterkt følelsesliv og 3) kroppen blir det konkrete redskapet for å takle de følelsene en har (1, s.10). Det er flere metoder anorektikere bruker for å gå ned i vekt som sulting, oppkast, og avføringsmidler. Mange kombinerer også disse metodene med hard fysisk trening. Dette fører til mangel på viktige ernæringer, noe som har vist seg å være svært alvorlig, og i verste fall dødelig (3, s. 115).

Karbohydrater er kroppens første energiressurs. Alle karbohydrater har generelt formelen (CH2O) n, da de består av karbohydrat som har to eller flere hydroksylgrupper (-OH) og et aldehyd eller ketongruppe (bilde 1) (4, s. 243). Nedbrytning av karbohydrater gir monosakkarider som tas opp i tynntarmen, de transporteres med blodet til leveren, og alle monosakkarider omdannes til glukose i leveren... Kjøp tilgang for å lese mer

Anoreksi | Påvirkning på kroppen og behandling

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.