Analyse av Utdrag fra Hamlet av William Shakespeare

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Norsk
 • 6
 • 6
 • 2128
 • PDF

Dramaanalyse: Analyse av Utdrag fra Hamlet av William Shakespeare

Analyse i norskfaget av et utdrag fra dramaet "Hamlet" av William Shakespeare.

Oppgaven inneholder sitater fra når Hamlet vurderer å ta sitt eget liv, og kommentarer til sitatene. I tillegg tar den opp renessansen og menneskesynet i denne perioden. Til slutt er en perspektivering til tragedien Kong Oidipus av Sofokles.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Lærers kommentar

Svært god tekstforståelse og du ser sammenhengen mellom det typiske for perioden og innholdet i tekstutdraget. Fin kontakt med teksten; relevante kommentarer til sitatene. God språklig flyt.

Studienetts kommentar

Søker du mer informasjon om renessansen? Se vårt utfyllende sammendrag om epokene i norsk litteraturhistorie her.

Utdrag

Når renessansen kom til Europa, inntraff den til svært ulike tider i de forskjellige landene. Italia opplevde en renessanse allerede på 1300-tallet, mens renessansen ikke nådde England før 1600-tallet. Det var da skuespillet Hamlet ble skrevet. Det er et av hovedverkene til en av verdens mest kjente forfattere, William Shakespeare. Hamlet er skuespillets hovedperson. Han er prins av Danmark, og utdraget er en monolog lagt i munnen hans.

Teksten starter med at Hamlet sier: ”Å være eller ikke være: dét er spørsmålet”, hvor han sikter til livet og tilstedeværelsen. Utdraget omhandler altså selvmord, og inneholder mange tanker om hvorfor det er best å bare få en slutt på alt. I teksten står det: ”For hva er edel ferd? Å tåle dette regn av stein og piler en bitter skjebne sender mot oss? Eller å trekke sverdet mot et hav av sorger, og gjøre slutt på dem?” Her spør Hamlet seg selv om det er best å leve i all den smerten og motgangen man opplever i livet, eller om det er best å slippe alt.

”Å dø, å sove – ja, bare dét, – og se at søvnen slukker all hjertekval, de tusen plager kjødet er arving til. Hvor inderlig man higer mot denne slutt”, sier Hamlet i teksten. Det er tydelig at Hamlet har et veldig negativt syn på livet, og føler at døden er det eneste som vil ta bort de plagene som livet gir ham. Han ser på døden som en lettelse, og det er noe han ønsker så inderlig. Disse tankene frister ham til å ta sitt eget liv.

Det er imidlertid uvitenheten om hva som kommer etter døden som gjør ham usikker. Dette kommer frem i denne delen av utdraget: ”Hva vil vi drømme om i dødens søvn når vi har kastet disse støvets lenker? Den tanken stanser oss – og det er den som gjør elendighetens liv så langt”. Det kommer til uttrykk at selve usikkerheten på hva som skjer når man dør er smertefull i seg selv, og den gjør... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Utdrag fra Hamlet av William Shakespeare

[6]
Brukernes anmeldelser
 • 11.11.2013
  Skrevet av Elev på Vg2
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 15.11.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  1111111111111111111111111111
 • 22.05.2014
  kjempe kjekt å ha!! takk
 • 12.11.2013
  Kjemoebra skrevet!!!!!

Brukere som har lastet ned Analyse av Utdrag fra Hamlet av William Shakespeare, har også lastet ned