Analyse av ''På trikken'' av Nina Lykke

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 3
  • 1371
  • PDF

Tolkningsoppgave: Analyse av ''På trikken'' av Nina Lykke

Analyse og tolkning av novellen "På trikken" av Nina Lykke. Analysen inneholder alle analysemomenter som form og innhold, virkemidler og viser hvilke funksjoner disse har i teksten.

Eksamen i norsk sidenmål, vår 2013. Oppgaven er på bokmål, eleven har nynorsk som hovedmål.

Utdrag

‘'På trikken'' er en novelle skrevet av Nina Lykke, og er fra novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger som er gitt ut i 2010. Novellen er en moderne samtidstekst. Språket i novellen er skrevet etter normalprosa. Den er bygget opp av mange korte, enkle setninger, handlingsreferat, tankereferat og replikker som er skrevet i skriftlig språk. Det er brukt store bokstaver for å heve ut replikker som er tydelige og langsomme.

Handlingen i novellen foregår på trikken, sett fra en utenforstående persons øyne. Novellen handler om en far og hans sønn, og om hvordan de oppfører seg på trikken. Personen utenfor handlingen observerer både hva de sier og hva de gjør.

Motivet i novellen er en far som snakker langsomt og tydelig med sønnen sin, og forklarer hva ting de ser ut av vinduet på trikken er og betyr. Alle i trikken følger med på hva som skjer. Gutten sitter ved vinduet, men er i sine egne tanker og hører ikke på hva faren sier. Faren fortsetter å fortelle. Han forteller om stortinget, muslimer, tiggere og hunder. Gutten skriver navnet sitt på vinduet, og vi får vite at gutten heter Axel. Gutten vil vise faren hva han har skrevet, og peker på vinduet. Faren ser ikke navnet hans, men ser ut av vinduet og sier at det er morsomt å kjøre trikk. Så tegner Axel en penis, og deretter et hakekors. Faren oppdager etter hvert hva gutten har tegnet, og spør han hva det er for noe, og hvor han har lært det. Gutten slår faren i ansiktet og begynner å gråte. Han begynner å skrike og være vrang, og forteller faren at han vil til moren sin... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av ''På trikken'' av Nina Lykke

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.

Brukere som har lastet ned Analyse av ''På trikken'' av Nina Lykke, har også lastet ned