Tre kvinner fra realismen: Nora, Hedda Gabler og Fru Alving

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 5
 • 1886
 • PDF

Artikkel: Tre kvinner fra realismen: Nora, Hedda Gabler og Fru Alving

Se et eksempel på en artikkel i norsk som tar for seg tre kvinner fra Henrik Ibsens dramaer.

Artikkelen inneholder blant annet personkarakteristikk og sammenligning av Nora fra «Et dukkehjem», Fru Alving fra «Gjengangere» og Hedda fra «Hedda Gabler».

Utdrag

Barnslig, voksen, glad, trist, selvstendig, styrt av andre, modig og redd er adjektiver som beskriver Nora fra «et dukkehjem», Fru Alving fra «Gjengangere» og Hedda fra «Hedda Gabler». De er viktige kvinneskikkelser som har skapt debatt helt fra de ble skrevet på slutten av 1800-tallet fram til i dag. Sammen med andre av Ibsens karakterer har de utviklet samfunnet og det vil de fortsette med.

Lerkefuglen, stillefuglen og spillefugl er Helmers beskrivelse av Nora i begynnelsen av «et dukkehjem». Han kaller henne disse tingene fordi hun er barnslig, leken og skøyeraktig. Når Nora er sammen med Helmer er hun kun en del av seg selv. Hun er den omsorgsfulle, glade og lystig moren og konen, men når hun er alene er hun et selvstendig og modig menneske. Nora skjuler mange hemmeligheter fra Helmer, og når han finner ut om dem reagerer han ikke akkurat som hun hadde trodd og Nora bestemmer seg for å forlate mann og barn for å finne seg selv og få et bedre liv, uten dem.

Nora har levd et liv skjermet fra omverdenen. Faren og mannen hennes har styrt livet hennes i den retningen de vil. Hun spiller rollen som den underlegne og uskyldige i ekteskapet. Ibsen får oss til å se på Nora som offeret. Dette får han til ved å påpeke at Nora er den som har minst i makt i forholdet, men det er kanskje ikke slik likevel. Hun er den sterke og selvstendige som tørr å gjøre som hun selv vil, uten og i det hele tatt tenke over hva som vil skje med resten av familien. Man kan si at Nora i begynnelsen går utkledd som den uskyldig og naive, mens hun egentlig er den skyldige og... Kjøp tilgang for å lese mer

Tre kvinner fra realismen: Nora, Hedda Gabler og Fru Alving

[5]
Brukernes anmeldelser
 • 06.11.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Fin og god orden i teksten!
 • 11.04.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  hjalp mye til særemne
 • 22.04.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Denne stilen var til veldig god hjelp da jeg skulle holde presentasjon om Henrik Ibsens Hedda Gabler.
 • 07.01.2015
  hjalp mye veldig bra!!