Analyse av "Kvinneportrett uten ansikt"

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Yrkesfaglig Vg2
  • Norsk
  • Ingen karakter gitt
  • 3
  • 1211
  • PDF

Novelleanalyse: Analyse av "Kvinneportrett uten ansikt"

Novelleanalyse av novellen "Kvinneportrett utan ansikt" skrevet av Rønnaug Kleiva. Teksten er skrevet til en muntlig fremføring.

Studienetts kommentar

Det ville vært bra med flere sitater til å understøtte analysen.

Innhold

Hvem og hva
Motiv
Handlingsutløser og hva skjer
Komposisjon
Frampek
Forteller/synsvinkel
Personskildring
Miljøskildring
Språklige virkemidler
Stemning
Tema

Utdrag

HVEM OG HVA
”Kvinneportrett utan ansikt” ble utgitt i novellesamlingen ”Damer i Vest” i 1993. Novella er skrevet av Rønnaug Kleiva, en norsk forfatter og dramatiker. Kleiva er også utdannet lærer og har 15 års praktisk erfaring i faget. Hun har også mottatt flere priser for sine bøker. Følgende er en analyse av novella ”Kvinneportrett utan ansikt”

MOTIV
Novellen handler om en kvinne og de fire venninnene hennes som reiser på jakt samme sted som mennene jakter. De fordeler våpna etter styrke og behersking og går innover i skauen. Etter hvert ser de byttene og åpner ild. Det viser seg at det er mennene di skyter og dreper og før kvelden er omme har de jaktet ned og drept alle sammen. Så koser de seg i hytta med konjakk og peisvarme.

HANDLINGSUTLØSER OG HVA SKJER
Novella starter med en beskrivelse av situasjonen, men vi får ikke oppgitt noen form for konflikt. Alt virker vanlig og harmonisk. Vi får vite at mennene er på storviltjakt og at ekteskapene er gode. Handlingen blir satt i gang når vi får vite at kvinnene har pakket våpen og fordelt seg i biler. Vi forstår at de også skal ut på jakt. De skal til samme hytta som mennene oppholder seg på. Skal de på jakt med dem? Hytta er et godt utgangspunkt for storviltjakt, sies det. Det forteller oss at hytta mest sannsynlig er plassert i skauen. Kvinnene fordeler så våpna mellom seg. Med tanke på kunnskapen de har til våpnene,... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av "Kvinneportrett uten ansikt"

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.