Fakta og fiksjon i "Bokhandleren i Kabul" og "Tusen strålende soler"

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 5
 • 1658
 • PDF

Romananalyse: Fakta og fiksjon i "Bokhandleren i Kabul" og "Tusen strålende soler"

Romananalyse av bøkene "Bokhandleren i Kabul" av Åsne Seierstad og "Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini. Analysen tar for seg de ulike kommunikasjonssituasjonene i de to bøkene med vekt på leserkontrakt. Samtidig drøftes det hvor grensen går gjennom fakta og fiksjon.

Lærers kommentar

Litt uklarheter i teksten.

Innhold

Innledning
Sjangre
Analyse av "Bokhandleren i Kabul" av Åsne Seierstad
Analyse av "Tusen strålende soler" av Khaled Hosseini
Sammenligning og konklusjon
Litteraturliste

Utdrag

I denne oppgaven har jeg valgt å analysere bøkene Bokhandleren i Kabul som er skrevet av Åsne Seierstad, og Tusen Strålende Soler som er skrevet av Khaled Hosseini. Bøkene er litterært ulike når det kommer til skrivemåte, men har flere likhetstrekk når det gjelder tematikk. Begge forteller på hver sin måte to ulike fortellinger om Afghanistan der kvinneundertrykkelse står svært sentralt. Jeg vil i denne oppgaven ta for meg kommunikasjonssituasjonen i de to bøkene ved å legge vekt på leserkontrakt. Denne problemstillingen forutsier at jeg kommer til å bevege meg inn på den svært omdiskuterte debatten; hvor går grensen mellom fakta og fiksjon? Dette vil knyttes opp mot foreliggende leserkontrakter i mine bøker, slik at det blir relevant i forhold til valgt problemstilling.

De to bøkene er skrevet i to ulike sjangre, og dette resulterer i at kommunikasjonssituasjonen, det vil si forholdet mellom teksten og leseren, blir forskjellig. Innledningsvis forteller Seierstad;

[…] til grunn for det jeg skriver, ligger virkelige historier som jeg har vært med på, eller som jeg har fått fortalt av de som var med. Når jeg skriver hva personene tenker eller føler, er det basert på det de har fortalt meg at de tenkte og følte i den situasjonen som blir skildret (Seierstad, 2002, s. 11).

Her etableres det en virkelighetskontrakt med leseren om at handling og hendelser er sanne. Likevel plasseres Bokhandleren i Kabul i sakprosaens grenseland, nettopp fordi det settes spørsmålstegn til hvorvidt historiene er sanne eller ikke. Har personene i handlingen vært tillagt tanker og egenskaper de i utgangspunktet ikke tenkte? «Sakprosa er hovedsakelig tekster som forteller oss noe om virkeligheten. Disse tekstene er basert på fakta, og vi... Kjøp tilgang for å lese mer

Fakta og fiksjon i "Bokhandleren i Kabul" og "Tusen strålende soler"

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 04.02.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  fin analyse av bøkene, vurdering 4/5

Brukere som har lastet ned Fakta og fiksjon i "Bokhandleren i Kabul" og "Tusen strålende soler", har også lastet ned