Analyse av "Rødstrupe"

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg2
  • Norsk
  • 4
  • 6
  • 1956
  • PDF

Romananalyse: Analyse av "Rødstrupe"

Analyse av romanen "Rødstrupe", skrevet av Jo Nesbø.
"Rødstrupe" er den tredje boken om etterforsker Harry Hole, og den første som utspiller seg i Norge. Ved et uhell skyter Harry en Secret Service-agent under president Clintons Oslo-besøk. Deretter blir han overført til overvåkningspolitiet og etterforsker våpensmugling.

Innhold

Analyse av Rødstrupe - Jo Nesbø
Handlingskurven
Synsvinkel
Miljø
Samfunnsforhold som gjenspeiles
Tema og budskap

Utdrag

Rødstrupe er en spennende og original kriminalroman, som handler om kriminalbetjenten Harry Hole og et uløst mysterium om en märklin-rifle.
I 1944 blir frontkjemperen Daniel Gudeson drept, og en såret soldat gir seg ut for å være Daniel på et sykehus i Wien. Der blomstrer et kjærlighetsforhold til sykepleieren Helena opp, og de blir tvunget til å gjøre sitt livs vanskeligste valg.

Mens i nåtid, 1999, skyter Harry Hole en Secret Service agent ved et uhell under presidentbesøket til Clinton. Hendelsen dysses ned, og for å dekke over det, blir Harry overført til Overvåkningspolitiet (POT). Han får høre om et attentatvåpen som kan befinne seg i Oslo, og han og sin eks-partner, Ellen Gjelten, blir satt på saken. Gamle og nye mord dukker opp, og alt peker i retning mot den Nynazistiske miljøet i Oslo.

Dette er historien om en tapt krig som brytes opp.

Handlingskurven
I Rødstrupe blir vi dradd inn i flere parallelle handlinger, som er en av de tingene som gjør boken bra. Men til tross for parallelle handlinger, ligger det en rød tråd, som er sviket. Gjennom hele boken opplever de fleste personene svik mot seg, det ene større enn det andre. Kriminalromanen er delt inn i 10 hoveddeler, og 118 underkapitler. Nesbø har, som vi alle sine Harry Hole romaner, valgt å legge synspunktet på tredje person.

Handlingen er ikke skrevet kronologisk, fordi vi har som sagt flere parallelle handlinger som bytter både karakter og årstall. Når jeg tegner en handlingskurve over romanen mener jeg at handlingen bygges opp mot det første drapet. I begynnelsen av boken får du vite om et attentat våpen og om eieren, og hele handlingen bygges opp mot når det skal brukes for første gang, og om det første offeret... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av "Rødstrupe"

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.