Særemne: Adaptasjonsanalyse av Drageløperen

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 12
 • 2982
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Særemne: Adaptasjonsanalyse av Drageløperen

Særemne/fordypningsoppgave om Drageløperen av Khaled Hosseini, med fokus på fremstillingen av vennskapet mellom Amir og Hassan og hvordan dette endres fra bok til film. Det er tale om en analyse av adaptasjon fra bok til film.

Problemstilling
Hvordan blir vennskapet mellom hovedpersonene, Amir og Hassan påvirket av de ulike samfunnsforholdene og sosiale rangeringen? Og hvordan blir det ulikt framstilt i boka Drageløperen av Khaled Hosseini og i filmen Drageløperen av Mark Forster?

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Studienetts kommentar

Flott fordypningsoppgave med gode analyser av bok og film.

Innhold

Innledning
Sammendrag
Hoveddel
- Vennskapet i bok og film
- Vennskapet påvirket av sosial rangering
Analyser
- Hovedpersonene
- Miljøskildring
- Språk, synsvinkler og virkemidler
Konklusjon
Kilder

Utdrag

Innledning
Khaled Hossein er en stor forfatter som har tatt store steg de siste årene. Med sine bøker har han gjort stor suksess på verdensbasis. Han har solgt til sammen over 38 millioner eksemplarer. I 2003 skrev han sin første bok, Drageløperen som ble en bestselger. Jeg har selv lest drageløperen, og jeg ble revet med fra første stund. I min fordypningsoppgave har jeg valgt å ta for meg adaptasjonen i forhold til bok og film av drageløperen. Jeg skal skildre og drøfte om hvilke fordeler man kan ha ved å tilhøre den riktige religionen og klassene, gjennom boka, drageløperen av Khaled Hosseini og filmen drageløperen, regissert av Marc Forster.

I boka og filmen drageløperen, får man se hva slags muligheter som åpner seg i forhold til hvilken samfunnsklasse en tilhører. Forskjellen på rik og fattig i denne settingen er utrolig stor. Man kan også se hvilke muligheter en kan ha ved å tilhøre den riktige religionen. Ut i fra dette er problemstillingen min; Hvordan blir vennskapet mellom hovedpersonene, Amir og Hassan påvirket av de ulike samfunnsforholdene og den sosiale rangeringen? Og hvordan blir det ulikt framstilt i boka drageløperen av Khaled Hosseini og i filmen drageløperen av Mark Forster?

Khaled Hosseini ble født 4. Mars 1965 i byen, Kabul. Faren jobbet i det afghanske utenriksdepartementet og hans mor var lærer i Kabul. Senere fikk hans far jobb i den afghanske ambassaden, og familien måtte flytte til Iran i 1970. Men etter den sovjetiske invasjonen måtte de flykte fra sitt hjemland. De fikk oppholdstillatelse i USA. Khaled og hans familie kom til USA uten noe av sine eiendeler. De gikk fra en velstående familie i sitt hjemland til å plutselig bli tvunget til å motta offentlig støtte. I 1993 ble Khaled ferdig utdannet lege, og siden har det bare gått en vei. Etter sin første suksess med, Drageløperen har han utgitt flere bøker som har havnet på topplistene verden over; Tusen strålende soler og fjellene ga gjenlyd. I mange av bøkene hans skriver han om sitt fødeland, og bruker sin egen oppvekst og erfaringer som referanse.

Khaled Hosseini er kanskje en av tidenes største forfatter. Han tar for seg et stort og viktig tema den arabiske verden står ovenfor i dag. Mennesker lever i frykt for sine liv fordi de ikke får lov til å ytre sine meninger og de får heller ikke den utdannelsen de ønsker seg. Jeg har valgt å skrive om dette temaet fordi jeg syntes Khaled Hosseini tar opp et veldig viktig og spennende tema. Det skjer mye kontroversielle ting og hendelser vi nordmenn tar forgitt og ikke tenker over, ettersom vi er demokratiske og et av verdens mest velstående land.

I hoveddelen skal jeg ha en sammenligning av boka og filmen, hvor jeg skal drøfte, komme med kommentarer og finne likhetstrekk. Jeg vil også komme med en analyse av personene, virkemidler, språk, miljøskildring og synsvinkler. Til slutt skal jeg komme med en konklusjon... Kjøp tilgang for å lese mer

Særemne: Adaptasjonsanalyse av Drageløperen

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 26.03.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Kjempe bra akkurat det jeg var ute etter! :D
 • 10.03.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig braa. var veldig til nytte