Vær og klima

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg1
 • Geografi
 • Ingen karakter gitt
 • 4
 • 1041
 • Word2007

Sammendrag: Vær og klima

Dette er notater om vær og klima.

Vær er det vi opplever på et bestemt tidspunkt av temperatur, vind, lufttrykk, skydekke, nedbør og luftfuktighet. Klima sier noe om gjennomsnittsværet over land tid og hvor store svingninger som finner sted.

Sola
Atmosfæren
Vind
Pålandsvind og fralandsvind:
Monsun
Passatene
Corioliseffekt
Maritimt klima
Vestavinder og polare vinder:
Kondensasjon
Front
Varmfront
Kaldfront
Doggpunkt
Okklusjon
Fønvind
Orografisk nedbør
Temperatur
Høytrykk
Lavtrykk
Golfstrømmen
Jetstrøm
Konvektiv nedbør
Polarfronten
Atmosfæren
Metosfæren ca 50 km

Vær og klima

[17]
Brukernes anmeldelser
 • 05.02.2012
  Skrevet av Elev på Vg1
  jhjEn monsunvind er en årstidsvind. Den skifter retning, avhengig av hvilken tid på året vi har. Det er i Asia vi har de tydeligste eksemplene. Vinden blåser alltid mot områder med lavt lufttrykk og fra områder med høyt lufttrykk. Vi får pålandsvind om sommeren (regntid) fordi vi da har lavt lufttrykk over det indre av Asia. Om vinteren har vi høyt lufttrykk over Sibir/indre strøk av Asia, noe som gir fralandsvind/tørketid. En monsunvind er en årstidsvind. Den skifter retning, avhengig av hvilken tid på året vi har. Det er i Asia vi har de tydeligste eksemplene. Vinden blåser alltid mot områder med lavt lufttrykk og fra områder med høyt lufttrykk. Vi får pålandsvind om sommeren (regntid) fordi vi da har lavt lufttrykk over det indre av Asia. Om vinteren har vi høyt lufttrykk over Sibir/indre strøk av Asia, noe som gir fralandsvind/tørketid. En monsunvind er en årstidsvind. Den skifter retning, avhengig av hvilken tid på året vi har. Det er i Asia vi har de tydeligste eksemplene. Vinden blåser alltid mot områder med lavt lufttrykk og fra områder med høyt lufttrykk. Vi får pålandsvind om sommeren (regntid) fordi vi da har lavt lufttrykk over det indre av Asia. Om vinteren har vi høyt lufttrykk over Sibir/indre strøk av Asia, noe som gir fralandsvind/tørketid. En monsunvind er en årstidsvind. Den skifter retning, avhengig av hvilken tid på året vi har. Det er i Asia vi har de tydeligste eksemplene. Vinden blåser alltid mot områder med lavt lufttrykk og fra områder med høyt lufttrykk. Vi får pålandsvind om sommeren (regntid) fordi vi da har lavt lufttrykk over det indre av Asia. Om vinteren har vi høyt lufttrykk over Sibir/indre strøk av Asia, noe som gir fralandsvind/tørketid. En monsunvind er en årstidsvind. Den skifter retning, avhengig av hvilken tid på året vi har. Det er i Asia vi har de tydeligste eksemplene. Vinden blåser alltid mot områder med lavt lufttrykk og fra områder med høyt lufttrykk. Vi får pålandsvind om sommeren (regntid) fordi vi da har lavt lufttrykk over det indre av Asia. Om vinteren har vi høyt lufttrykk over Sibir/indre strøk av Asia, noe som gir fralandsvind/tørketid.
 • 14.12.2011
  Skrevet av Elev på Vg1
  Bra og utfyllende notater om kapittelet. Ingenting som mangler, men stikkordene kunne inneholdt litt mer, for dette er vanskelig stoff!
 • 16.02.2015
  Skrevet av Elev på Vg1
  Veldig god stoff, thank you!
 • 26.03.2014
  Veldig bra oppgave som jeg hadde bruk for.