Forsøk 7.2 Undersøkelse av stoffer i melk og myse | Rapport

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Kjemi 2
 • 5
 • 5
 • 1143
 • PDF

Forsøk 7.2 Undersøkelse av stoffer i melk og myse | Rapport

Dette er en rapport fra forsøk 7.2 Undersøkelse av stoffer i melk og myse, fra læreboken "Kjemien Stemmer 2". Hensikten med dette forsøket var å bruke forskjellige metoder til å påvise proteiner, laktose, kalsiumioner og fosfationer i melk. Kasein ble fraskilt ved å tilsette syre og filtrere, mens albumin og globulin ble kokt fra.

Link til forsøket finnes her.

Problemstilling:
Hvordan kan du påvise proteiner, laktose, kalsiumioner og fosfationer i melk, og hvordan kan du skille mellom ulike proteiner i melken?forbindelser, alkener, fenoler og estere?

Innhold

Hensikt
Utstyr
Teori
Fremgangsmåte
Observasjoner
Resultater og spørsmål
Sikkerhet
Feilkilder
Konklusjon

Utdrag

Melk er ikke en homogen blanding, men en olje-i-vann-emulsjon. I (melke)vannet flyter små fettkuler og enda mindre proteinpartikler av kasein. Vi kan skille kaseinet fra melken ved å tilsette syre og filtrere. Når kaseinet er fjernet fra melken, får vi myse. Den inneholder blant annet de oppløste proteinene albumin og globulin. Disse proteinene felles ut når mysen kokes. Mysen inneholder også laktose, kalsium- og fosfationer, som du skal teste på.

Fremgangsmåte:
1) Felling av kaseinet i melk. Hell ca. 25 mL skummetmelk i et begerglass og varm til ca. 40 °C. Tilsett eddik dråpevis og rør forsiktig med en glasstav til kaseinet blir hengende som en klump på staven. Fisk opp klumpen. Behold en bit for punkt 2 og kast resten. Filtrer resten av blandingen gjennom et foldefilter og ned i en kolbe merket med myse.
2) Test på proteinet kasein i melk. Ta en bit av kaseinklumpen (kast resten) over i et lite begerglass og tilsett litt natronlut og noen dråper kobber(II)sulfatløsning. Lag en blindprøve i et annet begerglass med vann i stedet for kaseinet. Sammenlign fargene og noter observasjonene.
3) Test på oppløste proteiner i myse. Hell et par mL myse fra punkt 1 i et lite begerglass og tilsett like mye natronlut og noen dråper kobber(II)sulfatløsning. Sammenlign fargen med blindprøven fra punkt 2 og noter observasjonene.
4) Felling og filtrering. På grunn av surgjøringen i punkt 1 må du nå nøytralisere mysen ved å tilsette natriumkarbonatløsning til pH er ca. 6. Varm så blandingen forsiktig og kok i et par minutter. Filtrer gjennom et foldefilter og kast de proteinene som blir liggende i filteret. Bruk mysefiltratet uten proteiner i de neste punktene.
5) Test på kalsium. Overfør... Kjøp tilgang for å lese mer

Forsøk 7.2 Undersøkelse av stoffer i melk og myse | Rapport

[4]
Brukernes anmeldelser
 • 05.03.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Fant flere feil i denne rapporten, blant annet at blindtesten med vann var positiv for proteiner. Dette er ikke tilfelle, da et positivt resultat fører til en blålilla farge på prøven, som indikerer et kompleks som dannes av kobber(II)ioner og peptidbindinger i proteiner. En kan også nevne at bunnfallet som dannes i påvisningen av kalsiumioner ikke er kalsiumklorid, i og med at det ikke finnes kloridioner i blandingen av filtratet og ammoniumoksalatet. De reaksjonene du har listet opp er det som skjer i blindtesten, noe jeg ser på som urelevant på grunn av at forsøket dreide seg om å påvise stoffene i melk og myse. Takk for meg!
 • 15.06.2011
  Grei rapport, men savner begrunnelse av hvorfor man skal bruke nettopp kobber(II)sulfat.
 • 03.03.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  det regner penger her altså
 • 26.05.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  Takk dette hjalp meg masse!!

Brukere som har lastet ned Forsøk 7.2 Undersøkelse av stoffer i melk og myse | Rapport, har også lastet ned