Snøskred i Kroken

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Geofag 2
 • 5
 • 13
 • 3577
 • PDF

Snøskred i Kroken

Oppgaven inneholder om beskrivelse og forklaring av snøskred samt en nærmere undersøkelse av et spesifikt snøskred i Kroken i Tromsø.

Oppgaven tilhører faget Geofag og gir i innledning en forklaring på ulike typer snøskred og årsakene for skred. I forhold til skredet i Kroken går oppgaven inn på en beskrivelse av rasområdet, utløsende årsaker for skredet og følger av det.

Innhold

Forord
Hva er snøskred?
Snøskred, to hovedtyper + en liten en som kan oppstå
3 ting som påvirker snøskred
Mer om hvordan Flakskred utløses
Forklaring om flakskred
Krystallomvandling, metamorfose
Flakskredulykke i Kroken i Tromsø

Utdrag

Hva er snøskred?
Hvis snøen som ligger i hellende terreng settes i bevegelse med hastigheter større enn sig-og glidebevegelsene, vil det dannes snøskred. Alt etter terrengforholdene, snømengde, snødekkets oppbygging og utvikling og de ytre metrologiske forholdene vil skredene være av forskjellig type og har forskjellig størrelse.

Snøskred, to hovedtyper + en liten en som kan oppstå
Løssnøskred
Ikke den farligste typen snøskred ved at det er sjelden at folk blir tatt av slike skred. Bare en prosent av alle skredulykker skyldes løssnøskred. Det kan forklares ved at faren for slike skred er lett gjenkjennelig og at de fleste derfor velger å unngå de stedene som er utsatt for løsskred. Denne typen snøskred løsner ved ett punkt og sprer seg nedover i fjellet som en vifte. Er lite fasthet i snøen og det er skred som dette som går i helninger som er over 35 grader. Er ofte pæreformet og starter i et punkt og viser seg ut i både bredden og dybden. Kan også løse seg ut i renner. Dette vises på bildet.

Flakskred
Flakskred er den farligste skredtypen for både skiløpere og offpist kjørere, dette er fordi det ofte er disse menneskene som utløser skredet. Det løsner seg langs en linje der det er svakt lag i snødekket og, dermed kan en hel fjellside med snø løsne og rase ut. Flakskredet løsner som et stort flak og deler seg i store tunge blokker som er vist på bilde under. Tørre flakskred løsner i heng som er 30 grader eller brattere... Kjøp tilgang for å lese mer

Snøskred i Kroken

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 20.04.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Bra jobbet, nyttig info :)