Sammenhengen mellom kosthold og helse

- Vgs - Studieforberedende
- Biologi 1
- 5
- 5
- 936
Sammenhengen mellom kosthold og helse
Innhold:
1. Er overernæring noe problem i Norge?
2. Er underernæring noe problem i Norge?
3. Hvilket næringsstoff er det vi har fått for lite av hvis vi får følgende mangelsykdom/anemi
4. Hva er det generelt at kosten vår inneholder for mye av ?
5. Hva er det generelt at kosten vår inneholder for lite av ?
6. Hvordan bør kosten grovt sett være sammensatt for at vi skal unngå fedme og andre
kostrelaterte sykdommer?
7. Statens ernæringsråd gir anbefalinger på ulike områder i for kostholdet vårt.
Det er viktig å merke seg att disse anbefalingene er ment å henspeile hvordan det
gjennomsnittlige kostholdet ditt er i løpet av en lengre periode.
8. Hvilke tre typer næringsstoffer gir oss energi?
9. Hvordan bør den prosentvise fordelingen av energiinntaket vårt være fordelt i mellom
karbohydrater, - fett og – proteiner?
10. Hvitt sukker(raffinert sukker) bør ikke overstige hvor mange prosent av energien i kosten vår?
11. Hvor mange gram kostfiber bør kosten vår inneholde per dag?
12. Hvordan bør et sunt kosthold være sammensatt?
13. Hva menes med uttrykket fem om dagen i kostholdssammenheng?
14. Hva menes med uttrykket måltidsmønster?
15. Noe nytt som er kommet er Brødskalan.
Hva er dette for et ”klassifiseringssystem”? Forklar.
16. Hvorfor er ikke alle kornblandinger/myslityper ikke like sunne?
17. Hvilke typer pålegg bør vi velge?
18. Hvilke typer drikke bør vi velge?
19. Hva er Tallerkenmodellen for noe, og hva viser den? Forklar.
20.Hva er Kostholdspyramiden for noe, og hva viser den? Forklar.
Denne stilen inneholder oppgaver om kosthold og ernæring. Læreren syns dette var helt korrekt. Alt er bra på denne oppgaven.