Analyse av Sangen om den røde rubin

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 6
 • 3685
 • PDF

Romananalyse, Sammendrag: Analyse av Sangen om den røde rubin

Dette er en analyse av "Sangen om den røde rubin" av Agnar Mykle. Oppgaven starter med å presentere et sammendrag av handlingen i "Sangen om den røde rubin". Videre analyseres faktorer som tema, synsvinkel, virkemidler og personkarakteristikk. Dessuten redegjøres det her for rettssaken i forbindelse med boken og forbudet av den.

Utdrag

"Sangen om den røde rubin" ble gitt ut i 1956 og er skrevet av forfatteren Agnar Mykle. Boken er hans mest kjente roman og er den midterste i en slags triologi om hovedpersonen Ask Burlefot. Han selv ble født våren 1915 i Trondheim. Etter utgivelsen av boken ble det ført straffesak mot Mykle, direktøren i Gyldendal og boken i seg selv. Etter dom i Oslo byrett oktober 1957 ble restopplaget inndratt. Mykle og direktøren i Gyldendal, Grieg, ble frikjent. Boken ble derimot gjort ulovlig helt til noen år etterpå da Høyesterett i 1958 opphevet inndragningen. Boka ble politianmeldt på grunn av dristige seksualskildringer. En omfattende rettsprosess førte først til at boka ble konfiskert og forbudt i 1957.

En anke førte saken til Høyesterett, der forlag og forfatter ble frikjent. Mange har lest boken som en nøkkelroman, med gjenkjennelige personer dårlig kamuflert. Forargelsen rundt romanen kan i en viss grad ha vært styrt av dette, like så mye som seksualskildringene.

Handlingen
Boken handler om Ask Burlefot som er student. Han flytter fra hjemstedet sitt for å starte ved Det Økonomiske i Bergen. Han er en begavet ung mann, både som elev, elsker, taler og fiolinist. Dessuten er han sosialist. Sosialisme er for Ask frihet, brød og velstand som ikke er tatt fra andre. På grunn av en sykdom i barndommen, sitter han inne med en ekstra sterkt livstørst og frihetshunger. Han bosetter seg i byen vestpå og den sjenerte Ask fråtser plutselig i kvinner og nedlegger den ene etter den andre. Før fylte 21 år har han satt barn på to kvinner. Den ene, Gunnhild, truer med å ettersøke Ask i radioen fordi han har stukket av og ikke er med på å betale for oppfostringen av barnet. Ask har en gang reddet en kvinne og et barn fra drukningsdøden. Han ble belønnet med en sum av 300 kroner. Pengene ga han til den andre damen han hadde satt barn på, slik at hun kunne adoptere bort deres unge. På grunn av alt dette har Ask mindre selvtillit. Han føler seg knekket. Dette henger som en stor byrde på Asks skuldre.

På hurtigruta treffer han en tidligere klassekamerat ved navn Daniel. Først liker han dette dårlig fordi mannen minner ham på sitt gamle liv. Nå vil han ut for å starte et nytt liv. På en annen side blir han lettet og beroliget når han hører at Daniel også skal begynne på Den Økonomiske. Dette fordi han vet Daniel ikke er spesielt klok og at studiene derfor kommer til å gå greit. På ferja treffer Ask en litt lubben jente. De har samleie, og det skal vise seg at dette slettes ikke er det siste av den etter hvert så lange rekken av partnere. Jenta på ferja treffer han aldri igjen... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av Sangen om den røde rubin

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 20.05.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Denne var veldig bra, får med mye viktig

Brukere som har lastet ned Analyse av Sangen om den røde rubin, har også lastet ned