Hanne Ørstadviks "Kjærlighet" og "Tiden det tar" | Særemne/fordypningsoppgave

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Yrkesfaglig
 • Norsk
 • 6
 • 11
 • 4145
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Hanne Ørstadviks "Kjærlighet" og "Tiden det tar" | Særemne/fordypningsoppgave

Dette særemnet/fordypningsoppgaven tar for seg to bøker av Hanne Ørstavik som handler om et mor/datterforhold, "Kjærlighet" og "Tiden det tar". I dette særemnet sammenlignes disse to bøkene.

Innhold

Innledning
Biografi om forfatteren
Referat av "Kjærlighet"
Referat av "Tiden det tar"
Sammenligning
Konklusjon
Kilder

Utdrag

Særemnet, Hanne Ørstadvik.
Vi har valgt to bøker av Hanne Ørstavik, "kjærlighet" som ble gitt ut i 1997 og "Tiden det tar"
som ble gitt ut i 2000.
Hanne Ørstavik kommer fra finnmark, der hun også har lagt handlingene i disse bøkene. I en alder av 25 år debuterte Hanne Ørstavik med romanen Hakk. Hun skriver moderne, og bruker en minimalistisk stil, der hun skriver korte beskrivende setninger. Hun fokuserer kun på observasjoner og konkrete registreringer, noe som gjør at man må lese mellom linjene, og gjøre seg opp egne tanker. Hun er godt skolert, blant annet i psykologi noe som bøkene hennes også bærer preg av. Hun kritiserer den norske overflatiske familien, og skildrer forskjellige familier der kommunikasjonen og foreldrefiguren svikter. Hun skriver velskrevne bøker tross sin unge alder.
“Kjærlighet”, "tiden det tar" og "Like sant som jeg er virkelig" er bøker av Hanne Ørstavik som alle handler om familieforhold og omsorgssvikt. Disse bøkene kan regnes som en triologi, selv om de ikke handle om de samme personene og hendelsene. Vi har som sagt valgt to av de bøkene og skal begynne med å snakke om "kjærlighet".

---

At gutten fryser i hjel er ikke så vanskelig å forstå, siden romanen er lagt til Finnmark der det er iskaldt om vinteren. Han hadde i tillegg tisset seg ut, og når kuldefølelsen, og tankene han har begynner og forsvinne når han ligger på trappen, skjønner vi at gutten er på tur å dø. Dette er også klimaks i romanen. Vi forventer at moren skal komme og låse opp døra til han, men siden bilen hennes fremdeles står parkert på tivoliet, ringer han ikke på en gang. ...

---

Videre øker spenningen når Vibeke skal dra til biblioteket og ikke gidder å sjekke til sønnen. Han er dratt ut igjen for å leke men hun reg ner med at han ligger og sover, så hun låser døra og drar.
Spenninga fortsetter når han kommer hjem og døra er låst. Han ringer på men oppdager fort at bilen er borte. Så kommer den fremmede bilen han setter seg inn i. Stemninga virke skummel for leseren, men også damen viser seg å være snill, bort sett fra at hun får Jon til å røyke. Samtidig blir vi spent på hva som skal skje med moren. De er ferdige på puben, og er på tur å kjøre hjem. Blir de å krasje siden tivolimannen er full og kjører fort? Blir Vibeke å reise sammen med mannen og tivoliet? Når Vibeke kommer hjem, og Jon blir satt av ved tivoliet, og er på tur hjem, tror man egentlig at boka er ferdig, helt til siste side. Det er da Jon ser at bilen fremdeles er borte, og ikke ringer på. Da kommer det overraskende høydepunktet. Det er en brå avslutning, som får leseren til å bli veldig sjokket når boka plutselig ender på den måten, at gutten frys i hjel.

---

Roman tar oss sytten år tilbake, da Signe var tretten år og hele familien bodde i Finmark. Hanne Ørstavik bodde selv i Finnmark tidlig i sin ungdom, så både kulturen og naturen er skildret veldig bra. Spenningen mellom moren og faren er veldig synlig rundt juletider der handlingen er satt. Faren er påvirket av sterke religiøse syn og preker mye om psykologi til familien sin, blant annet at de alle er en gruppe som må holde sammen siden de er del av familien. Han er veldig streng på dette noe som i seg selv ødelegger familiens idylliske framstilling, og i tillegg slår han moren, noe som motsir hans tanker om hvordan en harmonisk familie skal være. Signe har vært vitne til mishandlingene, og... Kjøp tilgang for å lese mer

Hanne Ørstadviks "Kjærlighet" og "Tiden det tar" | Særemne/fordypningsoppgave

[8]
Brukernes anmeldelser
 • 08.01.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Litt rart oppsett og setningsbygning. Tviler på at du har fått 6 på denne. (selv om du har hatt det som et framlegg)
 • 14.03.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  Det var oversiktelig og godt satt opp mot hverandre. Jeg kommer til å bruke dette stoffe som kilde;-)
 • 25.10.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  noen få ord SUPER SUPER SUPER
 • 19.11.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Litt rart oppsett og setningsbygning, ellers meget bra.