Særemne om triologien om Tora

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 17
 • 5758
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Særemne om triologien om Tora

Særemne som inneholder en drøfting av de tre bøkene om Tora Toste, skrevet av Hergbjørg Wassmo.

Selve oppgaven er bygd opp rundt problemstillingen: "Hvordan klarer Tora å opprettholde livslysten?"

Bøker:
"Huset med den blinde glassveranda" - Herbjørg Wassmo
"Det stumme rommet" - Herbjørg Wassmo
"Hudløs himmel" - Herbjørg Wassmo

Lærers kommentar

En velskrevet oppgave, smart valg av problemstilling og bøker

Innhold

1.1 Innledning og problemstilling 3
1.1.1 Handlingsreferat 3
- Huset med den blinde glassveranda 3
- Det stumme rommet 4
- Hudløs himmel 5
2.1 Analyse 5
2.1.1 Presentasjon av hovedperson 5
2.1.2 Miljøbeskrivelse 7
2.1.3 Sentrale personer i Toras liv 7
- Henrik 8
- Rakel 8
- Ingrid 9
- Andre 10
2.1.4 Virkemidler 11
2.1.5 Tema og budskap 13
2.1.6 Titlene 13
4.1 Avslutning 15

Utdrag

INNLEDNING
Jeg har valgt å lese tre bøker, en triologi, skrevet av Herbjørg Wassmo. Den første boka heter ”Huset med den blinde glassveranda”, den andre heter ”Det stumme rommet” og den tredje boka i triologien heter ”Hudløs himmel”. Alle bøkene handler om en jente som heter Tora, og derfor valgte jeg å knytte problemstillingen min til henne.

HANDLINGSREFERAT
Bøkene har hver sin handling, men til sammen utgjør bøkene én historie. Det går godt an å lese kun den første boka og se den som én fortelling, eller man kan lese alle tre og se at de følger historien til Tora videre, i kronologisk rekkefølge.

Bakgrunn
Tora er født og oppvokst i Været, som ligger på en øy i Nordland. Hun kjenner ikke mye som er annerledes enn slik hun har det. Mora til Tora, Ingrid, ble under andre verdenskrig forelsket i en tysk soldat, og med han fikk hun Tora. Soldaten døde mens Ingrid gikk gravid, og derfor ble hun tvunget til å bli værende i Været, der hennes eneste familie bodde. Tora og Ingrid ble boende i et slags fattighus i Været. Huset blir kalt for Tusenhjemmet og huser flere fattige familier. Ingrid giftet seg på et tidspunkt på nytt, med hennes nåværende mann Henrik. Hun jobber tidvis, når det er arbeid å få, på filetfabrikken oppe på ”Dahl-bruket” på ”Øya”, mens Henrik ikke har noe fast arbeid.

HUSET MED DEN BLINDE GLASSVERANDA (1981)
Boka handler i hovedsak om Toras hverdagslige liv, og om hennes gleder og bekymringer. Helt frem til omtrent midten av boka kan vi lese om de små oppturene i livet til Tora sammen med den enorme angsten hun har for stefaren, Henrik. Henrik kommer stadig hjem full og han kommer da ofte med seksuelle tilnærmelser overfor Tora. Det er dette, sammen med mobbingen hun blir utsatt for fordi hun er en ”tyskerunge”, som gjør at hun blir en usikker og redd liten jente. Mot midten av boka blir Ingrid og Tora med Rakel når Rakel skal ...

---

ANALYSE
PRESENTASJON AV HOVEDPERSON
Hovedpersonen Tora er en jente som blir utsatt for både mobbing og seksuelle overgrep. Hun er pågrunn av dette en svært sårbar og forvirret jente. I begynnelsen av den første boka er hun vekselvis glad og mye redd eller engstelig. Hun er svært stille og sier ikke mye. Menneskene rundt henne tror at hun bare er sjenert og fåmælt av natur fordi mora også er slik, men sannheten er at hun konstant tenker på eventuelle farer og klarer ikke å slappe av. I bøkene er vi hele tiden inne i hodet hennes og får lese hva hun tenker og føler. Vi forstår på denne måten at hun går gjennom en stor utvikling i løpet av noen få år, men at hun senere faller tilbake til noe som kanskje er verre enn ”sitt gamle jeg”. Hun er i starten ikke så... Kjøp tilgang for å lese mer

Særemne om triologien om Tora

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 26.10.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  God og utfyllende tekst om triologien om Tora! Fin tolkning av bakenforliggende følelser og tanker
 • 18.03.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Fantastisk særemne. Mye bra!"