Særemne om Elling av Ingvar Ambjørnsen

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 6
 • 15
 • 4161
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Særemne om Elling av Ingvar Ambjørnsen

Særemne om bøkene om Elling av Ingvar Ambjørnsen.

Særemnet tar for seg Ingvar Ambjørnsen som forfatter og analyserer deretter de to bøkene "Utsikt til Paradiset" og "Brødre i blodet".

Problemstillingene er:

1. Hvilke elementer/virkemidler bruker forfatteren for å gjøre bøkene humoristiske?
2. Hvordan er humoren i bøkene avhengig av leseren?
3. Hvordan bruker forfatteren humor for å belyse “problemer” i samfunnet

Jeg skal nå belyse relevant informasjon om problemstillingene, der jeg begynner med den første problemstillingen, for å så avslutte med problemstilling to og tre, samt diskutere og konkludere hvordan Elling er relevant i forhold til dagens samfunn, men først et lite stykke biografi av Ambjørnsen som er forfatter til Elling bøkene etterfulgt av en resymè/analyse-del av bøkene.

Oppskrift på særemne
Studienett har laget en oppskrift som hjelper deg med å skrive særemne. Se den her: Særemne oppskrift.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Innhold

Innledning
Ingvar Ambjørnsen
Priser av Ingvar Ambjørnsen
Ingvar Ambjørnsens biografi
Resymè og analyse av bøkene "Utsikt til paradiset" og "Brødre i blodet"
Konklusjon
Kilder

Utdrag

Innledning

Jeg har valgt å presentere mitt særemne gjennom bøkene om Elling fordi jeg mener de treffer lesere med en stille, rolig og vakker atmosfære som man fort blir glad i og er relevant i forhold til samfunnets avvik den dag i dag. Gjennom Elling får man god innsikt i hvordan en monumentalt hemmet person tolker samfunnet, hvordan han tenker og hvorvidt han er påvirket av følelsesmessige avgjørelser, dette fordi forfatteren bruker forskjellige virkemidler og situasjoner for å beskrive personligheten til Elling. For meg er det viktig å forstå forfatterens virkemidler og hvorfor han i det hele tatt skriver om Elling samt hvordan han bruker humoristiske trekk for å belyse problemer i samfunnet.

Ingvar Ambjørnsen
Oppvekst

Ingvar Even Ambjørnsen-Haefs ble født 20. mai 1956 i den lille byen Larvik.
Hans far var postbud og moren var en typisk norsk husmor, som holdt seg hjemme. Ingvar var ikke spesielt flink på skolen, men han klarte seg meget godt når det gjaldt å skrive stiler og lignende. Det var mye grammatikk feil, men besto av godt innhold.
Ambjørnsen leste mye bøker i barndommen sin, noe han fortsatt gjør. Han leste alle typer bøker, men det han likte best var bøker fra Bjørneboe og Hamsun. Han har den dag i dag alltid bøker ...

---

"Utsikt til Paradiset" og "Brødre i blodet".

Bøkene om Elling kom i begynnelsen av 90-tallet, der den siste boken ble skrevet i 1999, som heter “Elsk meg i morgen”. I den første boken “Utsikt til paradiset, blir man kjent med figuren og personen Elling for aller første gang, vi følger Elling som har mistet moren og må nå klare seg på egenhånd. Disse bøkene beskriver best hvordan humor kan utgjøre en meget stor forskjell på hvordan en bok blir tolket, som vi kommer tilbake til litt senere i oppgaven.

Når Ellings mor, som har tatt vare på han i 40 år dør, blir Elling som er en svært sensitiv person og gjerne ser seg selv som en poet, sendt til å leve i en statlig psykologisk instutisjon. Der møter han Kjell Bjarne som er snill, stor som en bjørn og besatt av damer, da han aldri har “hatt seg” med en jente i hans hittil 40 år lange liv. Etter 2 år i den statlige instutisjonen, blir de “løslatt” og etter forholdene satt på frifot. De får tildelt en leilighet fra staten, og får månedlige penger fra trygde-kontoret i håp om at de skal klare seg på egenhånd. Til å begynne med, er det å gå rett rundt hjørnet for å kjøpe matvarer en stor utfordring som ikke foreløpig er mulig å gjennomføre for den stakkars, noe forvirrede Elling, så dette må Kjell Bjarne ta seg av. Gjennom et vennskap skapt av desperat avhengighet finner den monumentalt hemmede Elling og Kjell-Bjarne ut at de ikke bare kan overleve verden utenfor døren, de kan faktisk trives.Imens selvtilliten deres øker, bruker de merkverdige og unormale måter å sosialisere seg på, de lager vennskap med folk på besynderlige og bisarre måter og på de rareste steder. Temaet i denne boken er ensomhet. Elling er hjemmeværende og alene. Leseren får et godt innblikk på hvordan det er å leve som ensom... Kjøp tilgang for å lese mer

Særemne om Elling av Ingvar Ambjørnsen

[16]
Brukernes anmeldelser
 • 25.01.2011
  Skrevet av Elev på Vg3
  Mye interessant å lese i dette særemnet, men dessverre mange grammatiske feil og dårlig setningsstruktur. Vanskelig for å forstå hvordan dette ble vurdert til karakteren 6 på VGS.
 • 15.09.2011
  En grei tekst, men definitivt ingen sekseroppgave. Flere grove skrivefeil, i tillegg til at det er noen dårlige formuleringer.
 • 18.02.2016
  godt oppgave. gav meg god hjelp til hvordan jeg skal løse mitt fordypningsemne
 • 27.01.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig godt skrevet. Hjalp meg godt foran framlegget mitt