Reformasjonen i Europa og Amerika og unionstida

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Idrettsfag Vg3
  • Historie
  • Ingen karakter gitt
  • 8
  • 3236
  • PDF

Sammendrag: Reformasjonen i Europa og Amerika og unionstida

Sammendrag om reformasjonen i Europa og Amerika samt før, under og etter unionstida.

Innhold

- Rousseau og Montesquieu
- Samfunnskritikk
- Den amerikanske revolusjonen
- Danmark-Norge i krig
- Mot norsk selvstendighet
- I union med Sverige
- Det unge demokratiet
- Demokratisering
- Parlamentarisme – embetsstaten går under
- Unionsoppløsninga

Utdrag

Fornuft og frihet
Fornuft og frihet var det viktigste for opplysningsfilosofene. De mente at en måtte få spredd kunnskap slik at alle kunne ta den i bruk for å få et bedre liv. Fornuft og frihet ble nøkkelbegrep i opplysningsfilosofien.

Rousseau og Montesquieu
Rousseau sto for at allmennviljen skulle bestemme i samfunnet. Det var en fellesskap til det beste for alle i samfunnet. Kongen og regjeringa skulle kun være et redskap for allemennviljen. Folket befalte og regjeringa utførte.

---

Mot norsk selvstendighet
Kieltraktaten fra 14.-15.januar 1814 sier at Norge skal bli gitt til Sverige og at danskene frasier seg all rett til Norge. Sier også at Norge skal være en selvstendig stat i unionen med Sverige. Norge skulle altså ikke bli en del av Sverige, men gå i union med dem.

Kieltraktaten ble møtt med blandede følelser. Mange var misfornøyd med den danske styresmakten og kunne tenke seg å være med Sverige som nå hadde avskaffet eneveldet. Likevel var motstanden sterk, mye på grunn av prins Kristian Fredrik som gikk inn for mobilisering av folket for å få et fritt og selvstendig Norge.

Kristian Fredrik
Kristian Fredrik ble smuglet inn i Norge i 1813 forkledd som matros. Han hadde tittelen stattholder og skulle fungere som representant for danskekongen. Kristian Fredrik var veldig godt likt.

Da han ble kjent med kieltraktaten begynte han å planlegge et nasjonalt opprør for å hindre... Kjøp tilgang for å lese mer

Reformasjonen i Europa og Amerika og unionstida

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.