Forsøk 8.2 Proteaser i ananas og kiwi | Rapport

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Kjemi 2
  • 4
  • 3
  • 933
  • PDF

Forsøk 8.2 Proteaser i ananas og kiwi | Rapport

Dette er en rapport fra forsøk 8.2 Proteaser i ananas og kiwi, fra læreboken "Kjemien Stemmer 2". Hensikten med dette forsøket var å lære hvorfor kokt kiwi ikke påvirker koagulasjonen av gelé, mens ukokt kiwi hemmer koagulasjonen. I forsøket lærer man om begrepet denaturering av proteiner, og hvordan denne prosessen kan foregå.

Link til forsøket finnes her.

Problemstilling:
Hvordan kan man lage stiv gelé som inneholder biter av kiwi?

Innhold

Innledning
Problemstilling
Teori
- Kiwi (actinidia deliciosa)
- Enzymer
- Gelé
- Proteaser
Min hypotese
Forsøk
Resultat
Feilkilder
Konklusjon

Utdrag

Kiwi (actinidia deliciosa)
Kiwi er en frukt som vokser i tempererte klimaer. Den vanligste typen kiwi er på størrelse med et hønseegg og har et hårete brunt skall som ikke kan spises. Innvendig er det ett grønt fruktkjøtt med svarte frø; omkring en lysere kjerne.

Kiwi inneholder enzymet actinidin som bryter ned proteiner. Min hypotese er at dette en forsvarsmekanisme mot insekter som borer seg inn gjennom skallet for å spise fruktkjøttet.

Enzymer

Et protein som virker som en biologisk katalysator. Enzymer øker hastigheten på kjemiske reaksjoner som skjer i cellene ved å senke aktiveringsenergien. Uten selv å bli brukt i reaksjonen. Substrat reagerer med overflaten på enzymet hvor det dannes et enzym-substrat kompleks. Enzymene gjør det mulig å omdanne energi fra mat, til fett og karbohydrater - og bygge opp alle de stoffene en levende celle består av.

Gelé

Gelé inneholder proteinet kollagen. Kollagen er et fiberprotein som det er mye av i alle dyrevev. Det er en av hovedkomponentene i hud og sener som binder muskler til bein. Kollagen er ikke ett enkelt molekyl, men består av tre separate molekyler snurret rundt hverandre [fig. I] likt et tau - en trippel heliks. På grunn av denne formen er det ganske stivt og er det nesten ufordøyelig. Før det... Kjøp tilgang for å lese mer

Forsøk 8.2 Proteaser i ananas og kiwi | Rapport

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 18.11.2012
    Skrevet av Elev på Vg3
    Veldig oversiktlig og strukturert. Kunne diskutere resultatet.