Prosjekt om ernæring, helse og personlig kosthold | Rapport

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Naturfag
  • 5
  • 20
  • 3093
  • PDF

Prosjekt om ernæring, helse og personlig kosthold | Rapport

Her finner du en prosjektrapport i naturfag som handler om helse og livsstil. Rapporten inneholder generell informasjon som er relevant i forhold til emnet "Ernæring og helse". I tillegg inneholder rapporten en beskrivelse av elevens inntak av mat gjennom en uke, samt en analyse omkring maten. I rapporten kan du lese om de forskjellige næringsstoffene, og finne ut av hvilken mengde som er bra å innta i løpet av en uke.

Innhold

1 Innledning
2 Teori - Proteiner
3 Teori - Fett
4 Teori - Karbohydrater
5 Teori – Vitaminer
6 Teori – Mineraler, Fiber
7 Fremgangsmåte, Utstyr
8 Næringsstoffer i kostholdet mitt og svar på problemstillinga
9 Fordeling av fett, protein og karbohydrater
10 Vitaminene i kostholdet mitt
11 Mineraler i kostholdet mitt
12 Referanse
13 Mitt kosthold sammenlignet med referanse
14 Feilkilder
15 1 eksempel på en dag
16 Sunn livsstil
17 Konklusjon
18 Kildeliste

Utdrag

Proteiner er et veldig viktig næringsstoff vi trenger for at kroppen skal fungere. Proteiner er bygget opp av lange kjeder av aminosyrer. En aminogruppe og en karboksylsyregruppe er de funksjonelle gruppene i en aminosyre. Når protein dannes, skjer det en peptilbinding, en aminogruppe i et molekyl binder seg med syregruppen i et annet molekyl (bildet). Men det er ikke bare et protein, det er flere typer som hjelper til med forskjellige reaksjoner i kroppen vår. Det er for eksempel at de setter i gang de fleste kjemiske reaksjonene i cellene våre, de hjelper til å transportere oksygen i blodet, noen proteiner muliggjør bevegelse ved at to typer proteintråder glir i forhold til hverandre. Da trekker musklene seg sammen. Noen proteiner styrker ben, sener og hud, noen hjelper til å forsvare kroppen mot infeksjoner. Kroppen bidrar til produksjon av protein, men trenger tilførsel av ekstra protein vi får i oss når vi spiser. Proteiner kommer heldigvis ut fra kroppen i form av avfall hvis du spiser for mye, Så om proteinmengden overstiger en del, har ikke så mye å si. Protein er også veldig lurt når man trener for å bygge opp større og sterkere muskler. Gode kilder til protein er kjøtt, innmat, fisk, egg, melk, korn, mel, brød, erter og bønner.

...

Men alt fett er ikke like sunt. Det mettede fettet som kommer fra margarin og andre matvarer er det ikke bra å få for mye av. Mettet fett øker kroppens produksjon av kolesterol, og da øker også faren for hjerte- og karsykdommer. Selv om dette høres ille ut, er det en fettype som er enda verre, nemlig transfett. I mettet fett finnes det næringsstoffer som vi faktisk trenger, men transfett er overhodet ikke nødvendig for kroppen vår. For mye av dette fettet øker faren for kreft eller hjertesykdommer. Betegnelsen på mettet fett er at det holder en fast form i kjøleskapet.
Oljer derimot, er flytende fett, og inneholder umettet fett. Umettet fett er det sunneste fettet og dermed det du bør ha i deg mest av.

...

Siden referansen bare tilsier 30 minutter aktivitet 3 ganger i uka, kommer dette i tillegg, siden jeg er en ganske aktiv gutt. Referansen trenger 14100 KJ per dag, og jeg får i meg 15300, Hvis jeg da forbrenner de 14100 KJ med 30 min 3 ganger i uka, og i tillegg kommer 1370 KJ pr dag med treningen min (9633/7=1370), da forbrenner jeg ca. 15470 KJ hver dag. Dette er noe jeg ikke hadde trodd i det hele tatt, i og med at jeg trodde at jeg spiser så mye hver dag. Derfor vil det si at problemet i problemstillingen er løst; jeg spiser ikke mer enn jeg trener. Det kan selvfølgelig vært gjort feilberegninger og... Kjøp tilgang for å lese mer

Prosjekt om ernæring, helse og personlig kosthold | Rapport

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.