Prestasjonsutvikling i langrenn

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Treningslære 2
 • 6
 • 9
 • 3224
 • PDF

Prestasjonsutvikling i langrenn

Tentamensbesvarelse om hvordan en utøver i langrenn kan bruke treningsprinsippene om belastning og tilpasning, spesifisitet og periodisering for å oppnå en best mulig prestasjonsutvikling. I tillegg drøftes ulike faktorer og hvordan de kan spille inn på helsen og prestasjonsevnen.

Innhold

Oppgave 1. Å gjøre rede for hvordan en utøver i idretten du har valgt kan bruke disse treningsprinsippene for å oppnå en best mulig prestasjonsutvikling:

- Prinsippet om belastning og tilpasning
- Prinsippet om spesifisitet
- Prinsippet om periodisering

Oppgave 2. En drøfting av ulike faktorer og hvordan de kan spille inn på helsen og dermed på prestasjonsevnen.

Utdrag

Prinsippet om belastning og tilpasning sier at hvis man utsetter kroppen for fysisk aktivitet, så brytes muskelcellene ned, vi får en overkompensasjon. Deretter er det viktig etter at man har utført en økt at det blir tilstrekkelig med restitusjon før neste økt. Slik at cellene får bygd seg opp igjen og blir litt sterkere enn før treningsøkta. Hvis man over en lang periode aldri restituerer seg helt, vil kroppen etterhvert bare brytes ned, og treningen vil ha en negativ effekt. Det vil si at man kan ha en periode over flere dager der kroppen mangler mye på å restituere seg helt mellom hver økt, men at når denne perioden er over så kan man bygge opp igjen kroppen ved hvile og rolig restitusjon, som øker blodomløpet, og gjør at restitusjonen går raskere. Hvor lang denne harde perioden kan være før man blir overtrent er individuelt fra utøver til utøver, men vil hos bedre trente utøvere normalt vare lenger.

Viktig i prinsippet om belastning og tilpasning er den totale belastningen kroppen utsettes for, i form av treningsmengde, (treningstid*treningsintensitet) men også i form av andre faktorer som hvile, kosthold miljøforhold, konkurranse, arbeid, skole og psykiske forhold. Når vi hører om at utøvere blir overtrent, så er det som regel fordi at totalbelastningen har blitt for stor,... Kjøp tilgang for å lese mer

Prestasjonsutvikling i langrenn

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 24.10.2014
  Skrevet av Student på 4. år
  Dette var en god og konkret fremstilling om prestasjonsutvikling i langrenn!