Påvisning av karbohydrater og stivelse i matvarer | Rapport

- Vgs - Studieforberedende Vg2
- Kjemi 1
- 5
- 3
- 699
Påvisning av karbohydrater og stivelse i matvarer | Rapport
Her finner du en rapport som handler om påvisning av karbohydrater. Rapporten består av to deler, hvor del 1 handler om påvisning av karbohydrater, mens del 2 handler om påvisning av stivelse i matvarer.
Rapporten handler altså om å analysere forskjellige næringsmidler for karbohydrater og stivelse.
Innhold
Del 1: Påvisning av karbohydrater
Hensikten med forsøket var å undersøke hvordan man kan påvise karbohydrater ved hjelp av Fehlings væske. Forsøket konsentrerer seg om karbohydratene glukose, fruktose, sukrose og stivelse. I dette forsøket analyseres forskjellige matvarer.
- Hensikt
- Utstyrsliste
- Teori
- Gjennomføring
- Resultat
- Diskusjon/vurdering
- Konklusjon
Del 2: Påvisning av stivelse i matvarer
Hensikten med dette forsøket var å finne ut hvordan stivelse reagerer med jodløsning. Undersøkelsen ble brukt til å påvise stivelse i de forskjellige matvarene.
- Hensikt
- Utstyr
- Teori
- Gjennomføring
- Resultat
- Diskusjon/konklusjon
Utdrag
Vi startet med å undersøke hvordan Fehlings væske reagerer med glukose, fruktose, sukrose og stivelse. Dette gjorde vi med å ta en halv teskje glukose, fruktose, sukrose og stivelse i hvert sitt glass. Deretter helt vi litt vann i glassene (ca 3ml) og ristet dem før vi helte litt Fehlings væske etter. Dette er en sterk basisk løsning, så derfor bruker vi vernebriller når vi tilsetter væsken. Etter dette plasserte vi reagensrørene i et vannbad på rundt 90 grader, og lot dem stå der i 5 minutter.
Etterpå valgte vi oss ut matvarer for å teste ut hvilke karbohydrater de inneholdt. Vi valgte å teste ut morsmelkerstatning, potetmel, eplejuice og sprite. Vi helte litt av de forskjellige matvarene og egne reagensglass og tilsatte litt vann. Så satt vi glassene i vannbadet, og ventet på... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn