Oppgaver: Menneskets immunforsvar

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Biologi 1
  • 6
  • 3
  • 995
  • PDF

Oppgaver: Menneskets immunforsvar

Innlevering kap. 6.

1) Beskriv det spesifikke og det uspesifikke immunforsvaret
2) Hvor blir hvite/røde blodceller og blodplater dannet? Beskriv forskjellen mellom fagocytter og lymfocytter.
3) Beskriv forskjellen mellom B og T-lymfocytter
4) Hvordan virker en vaksine? Hva er fordelen/ulempen med en vaksine?
5) Hva er viktig å ta hensyn til når det kommer til organdonasjon?

Utdrag

Det Uspesifikke forsvaret:
Det uspesifikke immunforsvaret deles inn i det indre- og det ytre forsvaret.
Det uspesifikke ytre forsvaret består av huden, talg og svette som hudkjertler skiller ut, slimhinnene, væsker som slimhinnene skiller ut (eks. slim og magesyre). Dette forsvaret møter mikroorganismene først og hindrer dem å trenge inn i kroppsvevet. Så lenge huden er intakt og uskadet gir den god beskyttelse. Alle hulrom som har åpning mot utverdenen er dekket av slimhinner, som er dekket av slim. Slimet beskytter mot tørke samtidig som det fanger opp mikroorganismene. Enzymer i slimet kan også ødelegge dem. I nesa og luftrøret finner vi også flimmer hår som frakter opp støv og bakterier som vi puster inn. Magesyren i magen dreper mikroorganismer. Det er når mikroorganismene passerer slike forsvar at vi blir syke. (eks. diaré og lungebetennelse.)
Det uspesifikke indre forsvaret kommer på banen hvis mikroorganismene greier å trenge seg inn i kroppen. Det består av en spesiell type hvite blodceller som vi kaller fagocytter, også kjent som spiseceller. Fagocyttene går til angrep på mikroorganismene ved cellespising (fagocytose). Fagocytten blir tiltrukket av molekyler som finnes i cellemembranen til bakterier (glukoproteiner, glukoliptider). De formerer seg raskt når de har kommet til skadestedet. Fagocyttene tar opp bakterien ved at cellemembranen omslutter bakterien (endocytose). Våre egne celler som har samme molekyler i cellemembranen blir gjenkjent av infeksjonsforsvaret og unngår derfor å bli spist.

Det Spesifikke immunforsvaret
Dersom de fremmede mikroorganismene ikke blir ødelagt av det uspesifikke forsvaret, må en annen hovedtype av hvite blodceller, lymfocyttene, slå til. Lymfocyttene er en del av det spesifikke indre forsvaret også kalt immunforsvaret. Det spesifikke forsvaret er det spesialisert forsvar og er det mest avanserte forsvaret. Lymfocyttene identifiserer antigener på fremmede mikroorganismer og lager antistoffer. Antistoffene blir enten frigjort fra lymfocyttene eller sitter på lymfocyttenes overflate. Antistoffet passer til antigenet som dekker celleoverflaten. Antistoffmolekyler binder sammen antigenmolekyler slik at de skadelige cellene ikke kan skade kroppens celler og vev. Klumpen av antigener og antistoffer blir så ødelagt. Vi har to typer lymfocytter som arbeider på hver sin måte. Kommer nærmere tilbake til det i oppgave 3... Kjøp tilgang for å lese mer

Oppgaver: Menneskets immunforsvar

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.