Notater til prøve kapittel 1 og 2 - Geografi

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Geografi
  • Ingen karakter gitt
  • 7
  • 1940
  • Word2003

Sammendrag: Notater til prøve kapittel 1 og 2 - Geografi

Notater fra kapittel 1 og 2 i geografi

Lærers kommentar:
Fikk ikke kommentar, siden det var notater

Innhold:
Kapitel 1
Jorda
Jordan oppbyggning:
Indre og ytre krefter:
Trusler fra verdenrommet:
Jordas fremtid:

Kapitel 2
Kontinentaldrift:
Havbunnspredning:
Teorien om platedrift:
Jordskjelv
Vulkaner
Tsunamier
Landformer lang spredningsakser:
Landformer i kollisjonssoner:

Utdrag

Forklar hva bioteknologi og genteknologi er, og gi eksempel på det.
Bioteknologi: Virksomheter og teknologi der man bruker mikroorganiser, planter eller dyr til å framstille produkter på en systematisk og kontrollert måte.Bioteknologi er all teknologi som bruker levende celler til å lage produkter. Det er en samlebeskrivelse på tradisjonell og moderne bioteknologi. Tradisjonell bioteknologi er er når man tilsetter melkesyrebakterier for å lage surmelk og yoghurt. Noen oster tilsetter man sopp for å få en bestemt smak. Når vi baker gjærbakst tilsetter man gjær som er en sopp. Så her brukes ulike organismer til å lage produkter for oss. F.eks medisinframkalling og næringsmiddelindustrien! Forsking og produksjon! Moderne bioteknologi: genteknologi.

Genteknologi: Inngrep i en organisme sitt arveanlegg for å teste eller endre og forske på dette arvemateriale. F.eks: Kan få fram organismer med nye egenskaper. Planter kan genmodifiseres slik de blir mer næringsrike og billigere å produsere. Kan også få bort sykdom-downsyndrom!Genteknologi kalles også for moderne bioteknologi. Det kan brukes til å lage vaksiner, enzymproduksjon, miljøvennlige industriprosesser og i biologisk forskning.
Bruker teknikker der man isolerer arvemateriale, karakteriserer det, klipper ut og flytter deler av arvestoffet DNA (gener) fra en organisme til en annen og får dem til å virke der.
Eksempel på det er når de produserer insulin. Det er da klippet av en DNA bit fra mennesker som koder for insulin. Denne DNA-biten er plassert inne i DNA hos en bakterie. Bakeriene deler seg mange ganger slik at man får mange bakterier som produserer proteinet insulin. Så kan man ta ut insuline

 Forklar hvordan assistert befruktning på mennesker foregår.
 Ved prøverørsteknikk blir egg befruktet utenfor kvinnens kropp og så satt inn i kvinnens livmor. Om lag 10% av alle par er ufrivillig barnløse. Mange kan hjelpes med prøverørsteknikk.Befruktede egg blir tatt ut av kvinnekroppen og befruktet med sædceller fra mannen i spesielle petriskåler. Preimplantasjonsteknikk vil si at befruktede egg blir gentestet og sortert før de blir satt inn i livmoren. Dette er strengt regulert i den norske bioteknologiloven... Kjøp tilgang for å lese mer

Notater til prøve kapittel 1 og 2 - Geografi

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.