Notater til prøve i sosiologi kap. 1-3

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Sosiologi og sosialantropologi
 • Ingen karakter gitt
 • 7
 • 2615
 • Word2003

Sammendrag: Notater til prøve i sosiologi kap. 1-3

Notater til en prøve i sosiologi til kapitlene 1 "Jeg og samfunnet", 2 "en livslang prosess" og 3 "sosialisering og kommunikasjon". Sammendraget hører til læreboken Streif og er disponert i stikkordsform.

Utdrag

- En forventning er at noen regner med at andre oppfører seg på en bestemt måte.
- Som mennesker er vi sosiale vesener. Det betyr at vi søker kontakt med andre personer.
- Forventninger varierer med med tiden og fra kultur til kultur. Oppførselen vår i forskjellige sosiale situasjoner på skolen, i hjemmet, i gjengen, på fest osv er også med på å varierer forventningene folk har til deg.
- En forestilling eller forventning om at noe vil skje, kan i seg selv være den avgjørende eller utløsende faktoren for at det faktisk kommer til å skje. Dette er en selvoppfyllende profeti.
- En sosial situasjon er når f.eks. noen sitter og snakker, og det kommer inn en faktor som forandrer hele situasjonen.
- En norm oppleves som regel som et sosialt press. Den bidrar med å styre vå atferd og holdninger, slik at vi gjør og sier det som er passende.
- Noen normer er nedskrevne. De er som regel viktigere og mer allmengyldige enn ikke-nedskrevne normer. Norges lover er bestemte normer som gjelder for alle i Norge. Skikk og bruk derimot er muntlige overleveringer, basert på tradisjoner. De er ofte generelle, for eksempel gjelder det normer om høflighet.
- Internalisering vil si at kravet til vår atferd og våre holdninger kommer vel så mye fra oss selv som fra omgivelsene. Normene er blitt en del av vår egen moral eller samvittighet.
- Normene er noe som utvikler seg over tid. De er basert på erfaring og tradisjon. Det at normene overlever er et tegn på at de er gode, eller ville de ha forsvunnet.
- Ifølge konfliktmoddelen har grupper i samfunnet motstridende interesser. Når normene følges, er det bestemte grupper i samfunnet som tjener på det... Kjøp tilgang for å lese mer

Notater til prøve i sosiologi kap. 1-3

[9]
Brukernes anmeldelser
 • 25.02.2011
  Skrevet av Elev på Vg1
  Meget bra, var til stor hjelp for meg i mitt arbeid med faget.
 • 14.11.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  har ikke lest dette enda, håper det hjelper
 • 15.09.2014
  Skrevet av Elev på Vg1
  veldig bra fornøyd bruker
 • 01.05.2014
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa