Notater til prøve i Bioteknologi

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg1
 • Naturfag
 • 5
 • 3
 • 1155
 • Word2003

Sammendrag: Notater til prøve i Bioteknologi

Oppgaven inneholder notater til prøve i Bioteknologi. Oversiktlig og nøyaktig besvarelse av de ulike punktene.

Kosmos

Lærers kommentar

Oversiktlig og aktuelle kunnskaper om emnet. Fikk 6`er...

Elevens kommentar

Kan utføres enda dypere om du bare skal ha et av emnene.

Innhold

Forklar hva bioteknologi og genteknologi er, og gi eksempel på det.
Forklar hvordan assistert befruktning på mennesker foregår.
Prøverørsteknikk
Stamceller
Fostervannsprøve
Gentesting
Etiske problemer ved Genteknologi

Utdrag

Bioteknologi: Virksomheter og teknologi der man bruker mikroorganiser, planter eller dyr til å framstille produkter på en systematisk og kontrollert måte.Bioteknologi er all teknologi som bruker levende celler til å lage produkter. Det er en samlebeskrivelse på tradisjonell og moderne bioteknologi. Tradisjonell bioteknologi er er når man tilsetter melkesyrebakterier for å lage surmelk og yoghurt. Noen oster tilsetter man sopp for å få en bestemt smak. Når vi baker gjærbakst tilsetter man gjær som er en sopp. Så her brukes ulike organismer til å lage produkter for oss. F.eks medisinframkalling og næringsmiddelindustrien! Forsking og produksjon! Moderne bioteknologi: genteknologi.

Genteknologi: Inngrep i en organisme sitt arveanlegg for å teste eller endre og forske på dette arvemateriale. F.eks: Kan få fram organismer med nye egenskaper. Planter kan genmodifiseres slik de blir mer næringsrike og billigere å produsere. Kan også få bort sykdom-downsyndrom!Genteknologi kalles også for moderne bioteknologi. Det kan brukes til å lage vaksiner, enzymproduksjon, miljøvennlige industriprosesser og i biologisk forskning.
Bruker teknikker der man isolerer arvemateriale, karakteriserer det, klipper ut og flytter deler av arvestoffet DNA (gener) fra en organisme til en annen og får dem til å virke der.
Eksempel på det er når de produserer insulin. Det er da klippet av en DNA bit fra mennesker som koder for insulin. Denne DNA-biten er plassert inne i DNA hos en bakterie. Bakeriene deler seg mange ganger slik at man får mange bakterier som produserer proteinet insulin. Så kan man ta ut insuline... Kjøp tilgang for å lese mer

Notater til prøve i Bioteknologi

[5]
Brukernes anmeldelser
 • 20.05.2012
  Skrevet av Elev på Vg1
  grei besvarelse, litt mye skrivefeil
 • 20.02.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Takk, den hjelp mye til prøven...
 • 06.04.2017
  Skrevet av Elev på Vg3
  Får ikke lastet ned :S
 • 27.04.2014
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa