Notater i samfunnsfag - kultur og religion

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg1
 • Samfunnsfag
 • 6
 • 3
 • 2099
 • PDF

Notater i samfunnsfag - kultur og religion

Oppgaven inneholder stikkord og notater til samfunnsfagprøve til kapittel 3 om kultur og religion.

Notatene kommer blant annet inn på kultur og indentitet, ritualer, minoriteter, Ku Klux Klan og sekularisering.

Utdrag

- Kultur: kommer fra latin og betyr å dyrke, foredle, bearbide. Begrepet blir idag mest brukt om kunstnerisk og skapende aktivitet, som musikk og teater.
Kultur kan også brukes om en gruppe som har noe til felles, enten det er språk, mattradisjoner, religion, eller samme politsk mening.
- Kulturen forandrer seg fra generasjon til generasjon. Det viktigste kultutfrmidlerne er voksne vi bor hos. Det er de som lærer oss språk, og holdningene til hva som er rett og galt.
- Den første ordningen om allmueskoler, at alle skulle gå på skolen, kom in 1973. meningen var at alle skulle lære å lese bibelen. Og siden da har skolen vært en viktig kulturformidler.
- Massemedia er også en veldig viktig kulturformidler. Først kom det bøker, aviser, blader og filmer. Og senere kom ettermediene med fjernsyn og radio. Skole, og familie
- Monopol vil si enerett.
- Referanseramme vil si noen som kan gi dem opplysninger. Menneskene på 1960-1970 hadde en felles referanseramme, siden NRK var enerett, og det var de som kunne gi info.
- Kulturer er forskjellige utifra en del faktorer:
- Mattradisjoner er forskjellige siden de har forskjellig tilgang til ulike råvarer, og bosted.
- Kulturen er forskjellig utifra hvor du bor. Tidligere, før industrialiseringen, var familier som arbeidet med jordbruk og fiske annderledes enn de som arbeidet i byen.
- Dialektene i Norge oppsto på grunn av liten kontakt mellom de små samfunnene som bodde der. Grunnen til lite kontakt var geografiske årsaker som fjell og fjorder... Kjøp tilgang for å lese mer

Notater i samfunnsfag - kultur og religion

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 18.04.2013
  Skrevet av Elev i 9. klasse
  suuuper fin oppgave tusen takk

Brukere som har lastet ned Notater i samfunnsfag - kultur og religion, har også lastet ned