Notater for Sosiologi og sosialantropologi

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Sosiologi og sosialantropologi
 • Ingen karakter gitt
 • 18
 • 8479
 • Word2007

Sammendrag: Notater for Sosiologi og sosialantropologi

Notater for hele pensum fra hele Sosiologi og Sosialantropologi boken.

Innhold

Kapitell 1 Jeg og samfunnet s.8
Kapitell 2 Sosialisering – en livslang prosess s.50
Kapitell 3 Massemedier – sosialisering og kommunikasjon s.70
Kapitell 4 Avvik s.98
Kapitell 5 Kriminalitet – en form for avvik s.114
Kapitell 7 Produksjon og arbeid s.170
Kapitell 8 Kampen om godene s.206
Kapitell 9 Hvordan er godene fordelt s.238
Kapitell 10 Samfunnsvitenskapelige tenkemåter og metoder s.266

Utdrag

Som mennesker er vi sosiale vesener. Det betyr at vi søker kontakt med andre mennesker. Vi har forventninger til andre, regner med at andre vil oppføre seg på bestemte måter. Mennesker som samhandler, har gjensidige forventninger til hverandre. Forventningene varierer fra situasjoner, oppfører oss ulikt i sosiale situasjoner, skole, hjemmet, gjengen, fest, begravelse osv. kler oss forskjellig. Varierer med tiden og fra kultur til kultur. Eks ektemannens forventninger til kona varierer.

Sosial situasjon avhenger av aktørene, eller deltakerne: hvem de er, hvor mange de er og forholdet dem imellom. Det vi tror kommer til å skje, kan føre til at vi innretter oss og forbereder oss på at det vil skje. En forestilling eller forventning om at noe skal skje kan være den utløsende faktoren om at det kommer til å skje. Selvoppfyllende profeti. Eks når aktørene på et boligmarked forventer at prisene vil stige.

Vi lever i samfunn der alle har forventninger til hverandre. Hvilke forventninger vi har, varierer med den sosiale situasjonen, og over tid endres forventningene. Når de samme forventningene regelmessig blir utløst i en bestemt type sosiale situasjoner, foreligger det en sosial norm. Dersom de samme forventningene regelmessig blir utløst i en bestemt type sosiale situasjoner, foreligger det en sosial norm. En norm oppleves som regel som er sosialt press. Normene varierer fra gruppe til gruppe, over tid og fra kultur til kultur. Noen normer er nedskrevne, ofte viktigere enn ikke-nedskrevne normer. Mange av omgivelsenes normer godtar vi uten videre, mer eller mindre bevisst. Vi gjør dem ikke våre egne. Vi internaliserer dem. Normkonflikt, foreligger motstridende forventninger i en bestemt situasjon. Dersom vi bryter normene, kan vi bli møtt med sanksjoner... Kjøp tilgang for å lese mer

Notater for Sosiologi og sosialantropologi

[83]
Brukernes anmeldelser
 • 19.09.2011
  Skrevet av Elev på Vg2
  Veldig bra tatt notater. Oversiktlig og lett å lese. Tror mange kunne hatt nytte av denne, i og med at man her får med seg det viktigste i alle kapitler. Blir ofte veldig tungt å skulle lese absolutt alt i hvert kapittel, så da er det bra med slike tiltak!
 • 23.04.2015
  Skrevet av Elev på Vg2
  dersom man har sosiologi og sosialantropologi boka for vg2er det helt ubrukelig å laste ned dette dokumentet, det er skrevet rett av sammendraget i boka, kjempe bortkastet.
 • 12.09.2019
  Skrevet av Elev på Vg2
  !!
 • 06.12.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  supert! veldig nyttig før ekamen