NÆRINGSSTOFFENE - sammendrag av pensum for VG1

- Vgs - Studieforberedende Vg1
- Naturfag
- Ingen karakter gitt
- 4
- 1103
NÆRINGSSTOFFENE - sammendrag av pensum for VG1
Sammendrag av pensum for "Næringsstoffene", Naturfag VG1.
Innhold
3A – Matvarer
3B – Organiske stoffer
3C – Karbohydrater
3D – Fett
3E – Proteiner
3F – Vitaminer
3G – Mineralstoffer
3H – Vann
Utdrag
3A – Matvarer
Næringsmidler og næringsstoffer
Tilsetningsstoffer: Stoffer som kan påvirke smak, farge og konsistens.
Næringsmiddel: Et stoff kroppen tar opp og nyttiggjør seg av (alle mat- og drikkevarer).
3B – Organiske stoffer
stoffer med karbon
Organiske stoffer er alle stoffer som inneholder karbon, med unntak av rent karbon, karbonoksider, karbonsyre og karbonater.
Proteiner, fett, karbohydrater og vitaminer er organiske stoffer.
Karbonatomets oppbyggelse
Karbon er et grunnstoff, som igjen er et stoff der alle atomene har like mange protoner i kjernen. 99 % av alle karbonatomer har 6 nøytroner i kjernen.
Organiske forbindelser
- Alle atomer vil fylle sitt ytterste skall (8 atomer). Dette er en elektronparbinding, altså en kjemisk forbindelse.
- Karbonatomet kan binde elektronparbindinger
Alkaner, alkener og alkyner
Alkaner er en gruppe med hydrokarboner med en enkelbinding mellom molekylene.
Alkener er en gruppe med hydrokarboner med en dobbelbinding mellom molekylene.
Alkyner er en gruppe med hydrokarboner med en trippelbinding mellom molekylene... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn