De gales hus av Karin Fossum | Fordypningsoppgave

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Norsk
 • Ingen karakter gitt
 • 5
 • 2708
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: De gales hus av Karin Fossum | Fordypningsoppgave

Fordypningsoppgave om De Gales Hus, sammenlikning av boken og filmen.

Problemstilling var:
Hva er forskjellen på galskap og normalitet?

Oppgaven ble presentert muntlig i 20 minutter, derfor er den ikke så lang.

Utdrag

Jeg har valgt å fordype meg i Karin Fossums roman, De gales hus, og filmen som er basert på denne romanen. Jeg skal bruke boken som hovedbok, men trekke inn filmen som sekundærfilm for å vise til adapsjon og hvilke visuelle virkemidler som blir brukt. Jeg valgte De gales hus fordi jeg ville ha om noe med en psykologisk vinkling, og De gales hus ble et naturlig valg.
Problemstillingen jeg har valgt er hva er forskjellen mellom galskap og normalitet. Jeg valgte denne problemstillingen fordi etter å ha lest boka tenkte jeg på nettopp dette spørsmålet, altså hva er forskjellen på normalitet og galskap, og det virket som et veldig interessant tema for denne oppgaven.
For å svare på dette spørsmålet skal jeg fordype meg i to av karakterene i boken, i tillegg til hovedpersonen.

Karin Fossum, pikenavn Karin Mathisen, ble født 6. november 1954 i Sandefjord. Hun er mest kjent som kriminalforfatter, men hun har også skrevet både dikt, noveller og romaner.
Allerede som barn hadde hun en forskjærlighet for å skrive, og skrev brev og dagbøker. Hun begynte på folkehøykole og det kreative miljøet der hjalp henne med å fortsette å skrive.
Karin debuterte i 1974 med diktsamlingen Kanskje i Morgen. Hun har gjennom årene fått en rekke litterære priser, blant annet for Kanskje i Morgen.
Hun har arbeidserfaring fra sykehus, aldershjem og rehabilitering av narkomane. Det at hun har personlige erfaringer med institusjoner, kommer tydelig fram i De Gales Hus, som handler om en institusjon for psykisk syke.

---

Dette var hva boken forteller oss om hva forskjellen mellom galskap og normalitet er. Jeg skal nå se på hvordan dette blir fremstilt i filmen De gales hus.
Filmen er regissert av Eva Isaksen, og hovedpersonen er spilt av Ingrid Bolsø Berdal. Det er en dramafilm som kom ut i 2008.
For å få en troverdig adapsjon fra boken til filmen, kreves det at vi virkelig får komme inn i hodene på pasientene, slik vi gjør i boka. Galskap er en uhyre vanskelig ting å fremstille i en film. Selv om filmen definitivt er en modernistisk film som handler om indre drama og som har psykologisk dybde, strekker den ikke riktig til når det kommer til innsikt i andre personer enn hovedpersonen, Hajna.
Filmen bruker ofte bildeutsnitt som et hjelpemiddel, mens stemmen til Hajna går i bakgrunnen og forteller om tankene sine. Det er også slik vi blir kjent med henne i boken, ved å lese om tankene hennes. Ellers blir handlingen framstilt gjennom replikker.
Andre hjelpemiddel som blir brukt er farger og kameravinkler, men også andre virkemidler blir brukt for å vise at tiden går. Romanen strekker seg jo over et helt år, og for å framheve dette bruker filmen de forskjellige årstidene og forskjellige høytider... Kjøp tilgang for å lese mer

De gales hus av Karin Fossum | Fordypningsoppgave

[12]
Brukernes anmeldelser
 • 04.06.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Perfekt som hjelpenotat til en stakkar som ikke har rukket å skrive ferdig særemne, og har én dag til muntlig norskeksamen!
 • 08.02.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  hghgghgghghghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
 • 13.09.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  flott! hjalp meg til å komme i gang
 • 19.05.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  dette gav meg mye inspirasjon til særemne!!