Mio, min Mio av Astrid Lindgren | Analyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Norsk
 • Ingen karakter gitt
 • 10
 • 2828
 • PDF

Romananalyse: Mio, min Mio av Astrid Lindgren | Analyse

Her har du en analyse av "Mio, min Mio" skrevet av Astrid Lindgren. Analysen tar for seg komposisjon, personkarakteristikk, identifikasjonsmuligheter og de to verdenene som hovedpersonen befinner seg i. Den ser også nærmere på motsetninger i boken, sjanger, fortellerteknikk og forfatteren.

Studienetts kommentar

Denne oppgaven er oversatt. Sitatene fra romanen er derfor på dansk.

Utdrag

Analyse av Mio, min Mio
Mio, min Mio handler om den adopterte 9-årige gutten Bo Wilhelm Olesen, fra Stockholm. En dag finner Bo en ånd i en flaske. Han reiser følgende til landet i det fjerne, hvor han forvandles til en kongssønn, og hvor han får i oppgave å drepe ondskapens representant, ridder Kato. Hvis vi tar utgangspunkt i kapittel 1, finner vi allerede her bokens problemstilling, nemlig den undertrykte og dårlig tilpassete gutten Bo, som bygger opp en kompensatorisk fantasiverden for å gjøre livet sitt lettere.
I kapittel 1 befinner vi oss først i den virkelige verden. Her bor Bo hos adoptivforeldrene sine, Edel og Sigurd. Adoptivforeldrene aksepterer ham ikke, og de gir tydelig utrykk for at han ikke er ønsket. En dag finner Bo, som nevnt, en ånd i en flaske og dra til Landet i det fjerne. Her oppfylles han største drøm: han møter faren sin.

Førstehåndsinntrykk:
Lesningen var så spennende at jeg omtrent ikke kunne vente med å se hva som skjedde på neste side. Da boken var ferdig streifet tanken meg; ”Jeg skulle ønske det virkelig fantes et land i det fjerne”, og jeg lurer på om det ikke er nettopp det Astrid Lindgren vil at leseren skal tenke. Hun har klart å skape en figur som barn kan identifisere seg med. Bo har de samme følelsene, lengslene og drømmene som barn har.

Komposisjon:
Mio, min Mio er bygget opp kronologisk, noe som er et veldig typisk trekk ved barnebøker . Boken er inndelt i 12 kapitler. I begynnelsen av boken er kapitlene veldig korte, noe som betyr at barna lettere kan overskue bokens lengde, og ikke blir ”kvalt” av den. Forsiktig blir kapitlene lengre og lengre, samtidig med at spenningen stiger.
Det at boken er inndelt i kapitler, gjør at den er mer ”barnevennlig”. Noen steder er inndelingen brukt til å lede leseren videre i historien, ved å avslutte kapittelet på et veldig spennende sted.(s. 116) Dette er noe som ofte blir gjort i barneromaner. Et annet typisk trekk er at mange barneromaner er utviklings- og dannelsesromaner.
Mio, min Mio har kjennetegn både fra dannelses- og utviklingsromanen, nettopp fordi Bo utvikler seg fra å være liten og usikker til å bli en selvsikker og modig gutt.
Også avslutningen er typisk for en barneroman; den skal helst ende godt, og i hvert fall skal det være håp.

Personkarakteristikk:
Bo Vilhelm Olsen:
Personen: Bo er 9 år gammel, har lyst hår og blå øyne. Han er adoptert og blir behandlet dårlig av adoptivforeldrene sine; ”Tante Edel sagde altid, at det var en ulykkesdag, da jeg kom i huset” (s 8). Bo tenker ofte på de biologiske foreldrene sine... Kjøp tilgang for å lese mer

Mio, min Mio av Astrid Lindgren | Analyse

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 25.05.2020
  Skrevet av Student på 1. år
  Grei gjennomgang, men samtidig mangelfull
 • 16.11.2014
  Veldig bra skrevet :)

Brukere som har lastet ned Mio, min Mio av Astrid Lindgren | Analyse, har også lastet ned