Middelalderen: Godseiernes makt

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg2
  • Historie
  • Godkjent
  • 2
  • 504
  • PDF

Middelalderen: Godseiernes makt

Historieoppgave om føydalismen, med fokus på godseierne og kongene. Problemstillingen til oppgaven er: hvorfor hadde godseierne så mye makt? For å svare på problemstillingen gjennomgår oppgaven grunnleggende om føydalisme og forskjellene i samfunnet mellom godseiere og bønder og konger og godseiere.

Boka: Tidslinjer 1 og 2

Innhold

Middelalderen
Føydalismen
Godseiere og bønder.
Konger og godseiere.
Problemstilling.
Kilder:

Utdrag

Jeg valgte hva forholde mellom godseierne, bøndene og kongen under føydalismen i middelalderen. Og problemstillingen min er: «hvorfor hadde godseierne så mye makt?»

Føydalismen
Bakgrunnen for at føydalismen kom, var at det var utrygghet, mye plyndring og stor sult i store deler av vest Europa. Og mange bønder hadde stort behov for beskyttelse og trygghet. Samtidig som det ikke var noe sentralmakt eller noe som kunne løse disse problemene.

Godseiere og bønder. Dette benyttet godseierne seg av, de hadde store borger og masse jord. Så den frie bonden søkte hjelp hos lokale godseiere som kunne beskytte dem med sine krigere, og til gjengjeld overlot bøndene jorda til godseierne, og sverget hans troskap. Dette gjorde at alle bønder kunne føle seg trygge, trengte ikke å tenke på sult og de fikk i tillegg beskyttelse. Bonden måtte også betale jordleie og fikk pliktarbeid, som for eksempel at de måtte jobbe på de... Kjøp tilgang for å lese mer

Middelalderen: Godseiernes makt

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.