Sammendrag om middelalderlitteratur

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg2
 • Norsk
 • 5
 • 6
 • 1858
 • PDF

Sammendrag om middelalderlitteratur

Sammendrag om litteratur i middelalderen. Sammendraget tar utgangspunkt i fire tekster fra middelalderen; Beowulf, Egilsoga, Voluspå og Roland og Kongen Magnus. Til hver av disse tekstene følger et handlingsreferat og svar på relevante spørsmål om tekstene.

Innhold

Middelalderlitteratur
Beowulf
- Hvorfor er dette en typisk middelaldertekst?
Egilsoga
- Virkemidlene i ættesaga
Voluspå
- Voluspå: Volvens spådom.
- Hvilken sjanger er Voluspå?
- Sett teksten inn litteraturhistorisk sammenheng
- Virkemidler i Voluspå
Roland og Kongen Magnus

Utdrag

Middelalderlitteratur er en periode som strekker seg fra år 500 e. Kr og fram til 1500. Litteraturen i middelalderne besto av religiøse skrifter. Mange mengder av middelalderlitteratur tekster er anonyme, forfatterne var ukjente. Norrøn litteratur er fra middelalderen og er fra en litteraturisk periode fra 700 e. Kr. til 1350 e.kr. I Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene ble norrønt språk snakket og skrevet i middelalderen.

---

Beowulf

Beowulf er et gammelt engelsk eposet fra 700-tallet. Det forteller om desperate kamper mot troll og monstre. Vi vet ikke hvem som diktet det, men det har antagelig levd lenge, før det endelig ble skrevet ned av en ukjent munk. Engelsk litteratur historie har sin begynnelse med Beowulf, men det som gjør historien ekstra spennende for oss, er at det er i slekt med vår egen ...

---

Egilsoga

Egilsoga er Islandskættesaga, som ble skrevet ned på 1100-1200-tallet. Det var i Island det hele startet. Sagen handler om tidsløpet til Egil Skallagrimsson som er da hovedpersonen. Egilsoga er en ættesaga som handler om Egil Skallagrimsson en ganske stek og voldelig mann som levde en gang på 900 tallet. Egilsoga er en Norrøn prosa (skjønnlitteratur). Mange mener at det var Snorre Sturlason som skrev diktet, men man er ikke helt sikker på det.

Det startet slik, det skulle være en ball lek på Kvitå-vollene i løpet av vinteren. Egil spurte ...

---

Voluspå er et eddadikt som handler om fortida, framtida og nåtida. Voluspå er en fortelling om hvordan verden ble til og en dommedagsprofeti. Begynnelsen på Voluspå er ukjent, men man regner med at diktet starter i Norge eller Island seint på 900-tallet. Noen forskere mener at diktet kan være yngre.

Diktet Voluspå er skrevet i to forskjellige versjoner; den eldre Edda og Hauksbòk. Diktene er ganske ulikt fra hverandre. Rekkefølgen på strofene er ulike, og mange av strofene står også i Snorre-Edda... Kjøp tilgang for å lese mer

Sammendrag om middelalderlitteratur

[6]
Brukernes anmeldelser
 • 16.05.2012
  Skrevet av Elev på Vg2
  God tekst med mye dybde. fin ordlegging og oversiktlig vinkling
 • 24.09.2013
  Helt grei, hjalp meg på heldagsprøven :)
 • 03.12.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Meget bra!! Hjalp meg mye når det kom til Roland og Magnus kongen
 • 11.05.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  God og informativ tekst. Kunne skrevet litt mer om skaldekvad, sagalitteratur og edda, samt litt fra den yngre norrøn tid og den mellomnorske tiden. Ellers en veldig grei tekst å ha med seg videre til Norsk eksamen.