Mennesket og det gode samfunn. Historie og filosofi

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg2
 • Historie og filosofi 1
 • 5
 • 7
 • 2745
 • PDF

Analyseoppgave, Artikkel: Mennesket og det gode samfunn. Historie og filosofi

Den inneholder en besvarelse på filosofiske spørsmål om mennesket. OG det antikke mennesket, det gode samfunn og forholdet mellom samfunn evt. stat og menneske.

"OPPGAVE 3
Hva er et menneske? Hva er det mest spesielle kjennetegn ved det å være et menneske? Har mennesket noen egenskaper som andre levende vesener ikke har? En kjent definisjon fra Aristoteles er: ”Mennesket er et levende vesen med tenkeevne.”
Skriv en tekst der du reflekterer rundt dette. Ikke la Aristoteles råde plassen alene her – prøv å trekke inn andre filosofer også."

Lærers kommentar

5+ Men måtte være litt strengere med meg enn de andre, fordi jeg gjorde den som en hjemmeoppgave i stedet for på heldags.

Elevens kommentar

Alt var veldig bra, hun ba meg bare muligens bruke egne eksempler.

Utdrag

Definisjonen på hva et menneske er, har blitt omdiskutert og undersøkt til alle tider. Hittil så finns ingen endelig definisjon på hva et menneske er, men under antikken var det mange filosofer som lette etter svar. En filosof ved navnet Aristoteles hadde følgende definisjon:
“Mennesket er et levende vesen med tenkeevne”. Ved denne definisjonen sier Aristoteles at alle mennesker har en utviklet tankeevne som er noe mer enn bare instinktet. Det at mennesket har en tankeevne betyr blant annet at vi kan reflektere rundt gjenstander og hendelser. La oss ta kjøtt som et eksempel. Mennesker kan argumentere og diskutere rundt om det å spise kjøtt er riktig. Det er utfra denne diskusjonen at folk velger å være veganer eller vegetarianer. Dyr klarer ikke å diskutere om en skal spise kjøtt eller ikke, fordi dyr har fått overført informasjon om hva de skal og ikke skal spise fra instinktene. Samtidig så har mennesket noen likhetstrekk med dyrene, ved at de blir påvirket av sine instinkter og foreldre på hva de skal spise og ikke spise. Vi kan ikke si helt sikkert i hvilken grad dyr har egen refleksjon og tanke, men utfra hva vi har observert er det noe som definerer mennesket i en mye større grad enn andre dyr... Kjøp tilgang for å lese mer

Mennesket og det gode samfunn. Historie og filosofi

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 25.05.2014
  svært hjelpsom om man ønsker synspunkter på mennesket fra ulike synsvinkler
 • 15.12.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  godt skrevet og svært oversiktlig.