Fakta om media og toppidrett

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Toppidrett 3
 • 6
 • 6
 • 3018
 • PDF

Fakta om media og toppidrett

Oppgaven handler om hvordan en utøver skal opptre i forhold til media og omvendt. I tillegg inneholder oppgaven en kritisk sak om langrennsløperen Petter Northug og hans opptreden i mediene.

Lærers kommentar

Veldig godt arbeidet

Utdrag

Norge er et land med svært mange aviser i forhold til innbyggere, dette har noe med landets geografi hvor byer og tettsteder er relativt sprett utover i landet og hvor lokalavisene står veldig sterkt. I 2006 var hele 229 forskjellige aviser registrert i Norge. Det gir da et gjennomsnitt på 12 aviser per fylke noe som da viser den nevnte lokalavisens tradisjonen i Norge. Denne tradisjonen plasserer oss på nest øverst på statistikken over mest nyhetslesende befolkning . 74% av befolkningen leser en eller flere aviser daglig(statistisk sentralbyrå). Dette gjelder også tv og radio.

Riksmediene er preget av de store nasjonale tv selskapene som NRK og TV2 samt VG og dagblad og P4 og radio Norge. Disse mediene er de største produsentene av ferske nyheter.

Man har flere typer medier som presse, aviser, kringkastning, internett og reklame. Men det er først og fremst presse man hører mest om når det kommer til idrettsutøvere. Idrettutøverne har en ”pålagt plikt” til å snakke med mediene om forskjellige emner som er til interesse for alle. Presser er tilstedet rundt idrettsutøverne hele tiden fordi det er de som skaper de store overskriftene i avisene og på tv. Idretten er en av de mest leste mediene i Norge og da er det logisk at selskapene har et stort antall pressefolk. de jobber da med å få fram de største og mest oppsiktsvekkende nyhetene hele tiden, det er derfor man ser veldig mye skandaler på idrettsnyhetsidene, eksempler på dette er dopning saker som blant annet ...

---

Idrettshelten Petter Northug i et moralsk perspektiv

Mye av dekningen av Petter Northug sentrerer seg rundt hans store treningsglede, treningsvilje og disiplin. Portrettintervjuet ”26 topper på vei til OL” dagen før mesterskapet starter, setter på mange måter tonen for Dagbladets generelle holdning til ham. Han blir fremstilt som en norsk friluftsmann som elsker å ta naturen i bruk i sitt treningsopplegg. I tillegg fremstiller saken han som et ekstremt konkurransemenneske. Det blir blant annet beskrevet hvordan Northug og treneren Hallgeir Martin Lundemo alltid konkurrerer om å komme først til fjelltoppene. Det skrives også at Northug gjerne tar 50 armhevinger når han først er på toppen (Dagbladet 11/02-10, del 2 s. 8-13). I løpet av mesterskapet legges det ved... Kjøp tilgang for å lese mer

Fakta om media og toppidrett

[5]
Brukernes anmeldelser
 • 07.06.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  Ikke det jeg forventet å lese når jeg lastet dokumentet ned. Håpet å få se mer konkrete ting om hvordan en toppidrettsutøver skal forholde seg og opptre ovenfor media. ikke bra nok.
 • 27.03.2012
  Veldig bra dokument. Jeg fikk bruk for denne . bra. hilsen majd
 • 11.06.2014
  Fin oppgave som er grei opp mot muntlig eksamen
 • 26.01.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Veldig fin oppgave, mye nyttig!